Ekonomija

0

Mihajlović: Reforma javnih preduzeća mora da bude završena

Autor: KP

Izvor: Beta

Mihajlović: Reforma javnih preduzeća mora da bude završena

Izvor: Foto: Novi magazin / Ivan Šepić

Ona je, na pitanje novinara prilikom obilaska radova na adaptaciji prevodnice na hidrolektrani "Đerdap 1", rekla da se sa reformama počelo pa stalo, ali da više nema vremena da se zastaje.

Istakla je da gasnom sektoru mora da završi odvajanje. i to "u pravom smislu te reči"

"Transportgas mora da se odvoji od Srbijagasa, isto kao i Distribucijagas. To je dobro za gasni sektor. I reformu moramo da sprovedemo ne samo zbog usaglašavanja sa direktivama EU, već jer će time pregled poslovanja biti bolji i preduzeća će nam donositi profit", rekla je Mihajlović.

Dodala je da reforma odnosi i na EPS i elektroenergetski sektor.

"Mora da se popravi i distributivni sistem, ali i osnovna delatnost", rekla je ministarka.


Mihajlović: Do jeseni naredne godine završetak adaptacije prevodnica na HE "Đerdap Jedan"

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je danas posetila Hidroelektranu (HE) "Đerdap 1" na Dunavu, i ocenila da adaptacija brodske prevodnice odmiče po planu i da će biti završena na jesen naredne godine.

"Đerdap je naša najveća hidroelektrana, radovi idu po ustaljenoj dinamici i sledeće godine na jesen prevodnica će biti završena. Počećemo adaptaciju i prevodnice na 'Đerdapu 2'", rekla je Mihajlović koja je u poseti centrali bila sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, direktorkom Evropske investicione banke (EIB) Dubravkom Negre i direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

Vrednost radova je 60 miliona evra, od čega je polovina grant EU, a drugu polovinu je dala EIB.

"To je važno jer je reč o partnerima koji su važni za Srbiju, jer naš put jeste ka EU. Dodatno je važno i da će EPS nastaviti da ulaže u revitalizaciju svojih hidroelektrana, pre svega agregat 6 i HE 'Đerdap 2', za koju je procenjena vrednost radova 145 miliona evra", rekla je Mihajlović.

Navela je da su pred Srbijom velike promene u energetskom sektoru, te da ne treba da se ide korak po korak, već brže ka "zelenoj energiji", "zelenoj agendi" i obnovljivim izvorima energije.

Govoreći o Dunavu, rekla je da je važan za Srbiju kao energetski, transportni i vodni koridor.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, kazao je da je "održivi saobraćaj i pouzdan i jeftin energetski sistem predstavljaju dve glavne politike i investiciona prioriteta EU ovde u Srbiji".

Istakao je u vezi s tim nedavno najavljen ekonomsko-investicioni paket EU, čiji je glavni element gde povezivanje za dalje ključne investicije.

Po njegovim rečima, Đerdap je odličan, konkretan primer projekta povezivanja sa značajnim prekograničnim, ekonomskim i ekološkim efektima.

Obnova i adaptacija brodske prevodnice doprineće unapređenju plovidbe, povećaće efikasnost, pouzdanost i konkurentnost vodnog puta na Dunavu, istakao je Fabrici.

Šefica Regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, istakla je da joj je drago što je Srbija jedna od prvih zemalja van EU u koju je EIB počeo da ulaže u vodni saobraćaj, ključan za efikasniju trgovinsku i regionalnu povezanost i za približvanje Srbije i Evropskoj uniji, uz stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Podsetila je da je taj projekat deo šireg investicionog plana sa EIB, vrednog ukupno 100 miliona evra I najavila još projekata.

Direktor EPS-a Milorad Grčić je rekao da se radovi odvijaju u roku, i da je to projekat "od ogromnog značaja ne samo za ove krajeve, već i za celu Srbiju".

"Posle pola veka moralo je ovo da se uradi. Prosečan broj plovila godišnje je bio 6.300, a modernija tehnologija omogućiće da dođemo do 10.000 plovila koja će ovuda proći. Sve ovo je važno za privredu, turizam i transport", rekao je Grčić.

Goste je dočekao predsednik Opštine Кladovo Saša Nikolić koji je rekao da je ovaj projekat veoma značajan i za ovu malu opštinu koja ima viziju turizma, te da će adaptacijom brodske prevodnice biti povećan broj putničkih brodova koji će pristati u Kladovu.

Brodska prevodnica "Đerdap 1" koja je služila i duže od predviđenog veka od 40 godina, biće modernizovana pomoću sredstava EU u vidu bespovratne pomoći od 11,4 miliona evra. Dodatni 17,1 milion evra je zajam EIB, pod povoljnim kreditnim uslovima.

Dok se ne završe radovi na prevodnici, brodovi koriste drugu, na rumunskoj strani brane.

Tehnički vek obnovljene brodske prevodnice biće sadašnjim radovima unapređeni za narednih 20 godina. Povećaće se pouzdanost infrastrukture brodske prevodnice, sprečiti prekidi njenog rada, ubrzaće se njen rad i smanjiti čekanje brodova, što je od značaja za mesto Srbije u međunarodnom transportu Dunavom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR