26. novembar  2020. 12.57  | Izvor: Tanjug

Srbija očekuje da u sledećoj godini otvori dva cela klastera

BEOGRAD -

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija očekuje da u prvoj polovini sledeće godine otvori dva cela klastera u pregovorima sa Evropskom unijom, čime bi praktično bio otvoren najveći deo poglavlja. Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim ministrom podsetio da je Srbija pristupila promenjenoj metodologiji pregovora sa EU, koju je inicirao predsednik Emanuel Makron, po kojoj se ne otvaraju pojedinačna poglavlja, već klasteri.

"Mi očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine pokušamo da otvorimo dva cela klastera, da ostane neotvoren još jedan klaster i time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih do juče tumačili, otvorili", rekao je Vučić upitan da li će Srbija ubrzati put u procesu pridruživanja EU.

On je naveo da će za to biti potrebno mnogo energije, truda i rada, kao i francuska podrška.

"Imali smo podršku Francuske i očekujemo da bude još snažnija. Predsednik Emanuel Makron odlično razume geopolitičku situaciju i siguran sam da ćemo tu podršku imati", rekao je Vučić.

Vučić je da Srbija zna šta mora da uradi, navodeći da postoji jedno teško pitanje - pitanje Kosova.

"Drugo pitanje koje moramo da uradimo, bilo da smo sa svim saglasni ili ne, je pitanje vladavine prava", rekao je Vučić.

Makron lično, veoma zainteresovan za dijalog Beograda i Prištine

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron veoma zainteresovan za dijalog između Beograd i Prištine.

Odgovarajući na pitanja novinara da li možemo očekivati dalji angažman Francuske po pitanju dijaloga ili se možda povukla, Rister je istakao da francuski predsednik podržava dijalog i dodao da je to pitanje kojem Makron pridaje veliku važnost i za koje je lično veoma zainteresovan.

Pored toga, dodaje ministar, Makron je pozdravio i angažovanje Srbije da se uključi u novu metodologiju rada za pristup EU i naglasio da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu.

Predsednik Srbije osvrnuo se na ovo pitanje, upućeno francuskom ministru, i naglasio da sa francuskim predsednikom vodi česte razgovore oko Kosova, kao i da Makron sa premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, takođe, razgovara na tu temu.

"Makron prati svaki detalj razgovora oko dijaloga i svega onoga što se u Briselu dešava. Francuska je veoma uključena u odnose između Beograda i Prištine", podvukao je Vučić.

On je podsetio da je Makron organizovao Parisku, konferenciju koja je bila posvećena dijalogu između Beograda i Prištine, a kojoj je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tagovi
Broj komentara: 2

Dragan  27. 11. 2020. | 01:28
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija očekuje da u prvoj polovini sledeće godine otvori dva cela klastera u pregovorima sa Evropskom unijom, čime bi praktično bio otvoren najveći deo poglavlja.
Mily  27. 11. 2020. | 07:52
Razvijamo saradnju sa Francuzima i ulazimo u nove investicione projekte, jacajuci ekonomije obeju strana.