26. novembar  2020. 12.27  →  21.20 | Izvor: Tanjug, RTS

Argentina se u suzama oprašta od Maradone; Đoković: Počivaj u raju, legendo

BUENOS AJRES -

U Argentini je počela trodnevna žalost zbog smrti legende fudbala Dijega Armanda Maradone, a njegovi navijači, poštovaoci i građani opraštaju se od svog idola.

Ispred predsedničke palate u Buenos Ajresu došlo je danas do sukoba policije i fanova Maradone koji su se okupili da odaju poštu legendarnom fudbaleru koji je preminuo u 61. godini.

maradona, sahrana

Njegov je kovčeg, naime, izložen ispred palate, a kako se okupilo nekoliko desetina hiljada fanova policija je pokušala da održi red, što je izazvalo sukobe, prenela je AP.

Pojedinci su bacali flaše i metalne predmete na policiju u centru glavnog grada Argentine, a policajci su uzvratili suzavcem kako bi smirili nerede, dodaje se u izveštaju AP.

Fanovi su slali poljupce preminulom Maradoni prolazeći pored drvenog kovčega u predvorju predsedničke zgrade, a neki su se udarali u grudi pesnicama i vikali "Idemo, Dijego"!

maradona, ispracaj, 3

Kovčeg je bio pokriven argentinskom zastavom i dresom sa brojem deset, koji je nosio Maradona dok je igrao fudbal.

Predsednička palata otvorena je u 6.15 ujutro, pošto su prethodnu noć uz Maradonino telo sedeli porodica i najbliži prijatelji.

Među prisutnima su bile njegove ćerke Dalma i Đanina, zatim bivša supruga Klaudija Viljafan, a kasnije je došla i Veronika Oheda, još jedna Maradonina bivša supruga, sa njihovim sinom Dijegitom Fernandom.

Sahrani je prisustvovala i Jana, koju je Maradona priznao kao ćerku tek pre nekoliko godina.

Maradonu su na večni počinak ispratili i bivši saigrači, sa kojima je osvojio Svetsko prvenstvo 1986. godine, a bilo je mnogo poznatih argentinskih fudbalera, među kojima je i Karlos Tevez.

maradona, argentina, oprošaj

I Đoković se oprostio od Maradone

Najbolji teniser sveta Novak Đoković oprostio se od legendarnog Dijega Armanda Maradone objavivši na društvenim mrežama jednu od njihovih zajedničkih fotografija.

„Počivaj u raju, legendo", napisao je Đoković u kratkoj poruci.

Fudbalska legenda Dijego Maradona bio je navijač Novaka Đokovića i više puta su se sretali na teniskim turnirima.

Đoković je podelio fotografiju sa jednog od njihovih druženja kraj teniskog terena uz kratku emotivnu poruku.

Na drugim mrežama najbolji teniser sveta je samo uz fotografiju stavio i dva emotikona, srce i sklopljene ruke u znak molitve, jer su u ovakvim prilikama reči često suvišne.

Dijego Maradona preminuo je juče u 60. godini od akutne, kongestivne i hronične srčane insuficijencije. Njegov odlazak potresao je fudbalsku planetu, a čuveni Argentinac po mišljenju mnogih bio najbolji fudbaler u istoriji.

Odmah po objavljivanju vesti Argentinci su u neverici i tuzi počeli izlaze iz svojih kuća i okupljaju se.

Mnogi su izašli na ulicu i u trenutku dok je kovčeg sa njegovim telom prevožen iz bolnice u mrtvačnicu, kako bi mu odali počast jer za Argentince Maradona nije bio samo sportista, bio je ikona, političar i omiljeni "nestaško", navodi BBC.

Kovčeg sa telom Dijega Maradone bio je na kratko u kapeli nakon čega je izložen u Ružičastoj kući, predsedničkoj palati u centru prestonice.

Preko kovčega je postavljena zastava Argentine sa brojem 10.

Prvom delu bdenja prisustvovali su uža porodica i prijatelji, a zatim su se kraj njegovog kovčega smenjivali saigrači i drugi poštovaoci.

Poruke žaljenja zbog smrti Maradone stižu iz celog sveta, a iz Vatikana je saopšteno da će papa Franja, inače Argentinac i fudbalski navijač, pomenuti Maradonu u svojim molitvama, prenose mediji.

"Ne mogu da verujem, ovo je neverovatno. Svi su na kraju smrtnici, ovo je kao ružan san", rekao je agenciji AFP navijač Fransisko Salaveri.

Odlazak omiljenog argentinskog sina ujednio je i navijače River Plate i Boke Juniors, koji se zagrljeni i u suzama mogu videti kako odlaze da se oproste od fudbalskog Boga.

maradona, argentina, opro, aj

"Nekoliko puta u životu osetio sam bol koji me i danas napao", rekao je navijač Maurisio Pasadore.

U Buenos Ajresu natpis "Hvala Dijego" zamenio je na digitalnim reklama informacije o voznom redu vožnje, a u predgrađu navijači pevaju pesme u njegovu čast.

"Maradona je najveće što mi se desilo u životu. Volim ga kao svog oca. Ako umrem mlad nadam se da ćemo gore na nebu igrati fudbal i gledati Boku zajedno", rekao je 22-godišnji Kristijan Monteli agenciji Rojters.

Na stadionu Argentinos Juniorsa, kluba u kom je Maradona kao dečak počeo da igra fudbal, ispaljivan je vatromet i puštena je muzika.

Koliko je božanstvo bio u Italiji, pokazuju i slike iz Napulja, gde se na hiljade navijača Napolija okupilo u španskoj četvrti.

"U Napulju, on je kralj", rekla je jedna žena za RAI.

Zbog njegove smrti, mladi fudbaleri u indijskom gradu Sekunderabad održali su minut ćutanja.

Srodne vesti