26. novembar  2020. 08.01  | Izvor: Tanjug

Mickoski poziva na protest za odbranu makedonskog identiteta

SKOPLJE -

Lider makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao je na nadstranački protest za, kako je naveo, "obbranu crvene linije koja je poslednji bedem" severnomakedonskom identitetu.

On je na protest pozvao nakon intervjua premijera Zorana Zaeva koji je rekao da Bugarska i Severna Makedonija nemaju podeljenu istoriju, već zajedničku, te da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koje su se borili za slobodnu Makedoniju i Odrinskog regiona.

severna, makedonija, zastava, makedonije

Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes naveo, Bugarska nije fašizam, već je prijatelj.

"Postojala je (bugarska) administracija, na početku Drugog svetskog rata, ali posle se Bugarska borila protiv fašizma, za slobodu i demokratiju i bila je deo antifašističkog fronta", naveo je Zaev.

"Protest sada, da ne bude prekasno! Ako su se naši dedovi od 1941. do 1944. godine borili protiv administracije kao što manipuliše Zaev, onda su oni pravi teroristi i prestupnici, a ne oslobodioci. Ne! Naša sloboda je delo narodne borbe protiv okupatora, kao i mnogih žrtava, padova i pobeda", naveo je Mickoski na Fejsbuku.

Makedonija je, kako je naveo, za prijateljstvo, a prijateljstvo znači uzajamno poštovanje, prenosi MIA.

Mickoski je najavio protest automobilima za 18 sati u centru Skoplja, zbog poštovanja epidemioloških mera zbog korona virusa.