Dostupni linkovi

Bajden apeluje na jedinstvo uoči Dana zahvalnosti, Tramp sa republikancima u Pensilvaniji


U vreme pandemije i dubokih podela, novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) apelovao je u sredu na jedinstvo u obraćanju naciji uoči Dana zahvalnosti (Thanksgiving Day) tražeći od građana da „očvrsnu kičmu“ za borbu protiv koronavirusa za koju predviđa da će je trajati mesecima.

"Znam da se zemlja izmorila od borbe, ali moramo da se prisetimo, mi smo u ratu s virusom, a ne jedni s drugima. Ne međusobno," rekao je.

Dok je Bajden molio Amerikance da se pridruže naporima za isceljenje društva, predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da rezultate izbora treba poništiti, iako je to uzaluzdan pokušaj, ali podstiče podele koje novoizbarani predsednik pokušava da prevaziđe, prenosi AP.

S obzirom da se slučajevi COVID-19 šire, Bajden je pozvao Amerikance da preduzmu mere predostrožnosti i pokušaju da zaustavie pandemiju, noseći maske i poštujući fizičko distanciranje. Kazao je i da je sam preduzeo mere opreza u vreme Dana zahvalnosti izbegavajući tradicionalno veliko porodično okupljanje, tako da će ove godine praznik provesti samo sa suprugom, kćerkom i zetom.

“Ovo je trenutak u kome je potrebno da očvrsnemo naše kičme, udvostručimo napore i ponovo posvetimo ovoj borbi,” kazao je Bajden u Vilmingtonu. “Svi smo u ovome zajedno,” dodao je novoizabrani predsednik SAD.

Istovremeno, Tramp i dalje istrajava u naporima da promeni izborne rezultate. Tako su se njegov advokat Rudi Đulijani (Rudy Giuliani) i drugi članovi pravnog tema sreli u sredu sa republikanskim senatorima u Pensilvaniji. Oni su ponovili optužbe o “malverzacijama demokrata” koje su sudovi odbacili, podseća AP.

Tramp se uključio u ovaj sastanak telefonom koji je na zvučniku držao Đulijani, ponovivši tvrdnju da su “ovo bili izbori koje smo ubedljivo dobili”.

"Moramo preokrenuti te izbore", istakao je. "Demokrate su varale. To je bilo lažno glasanje", dodao je Tramp.

Istovremeno, Bajden je ukazao da građani neće prihvatiti nepoštovanje izbornih rezultata.

"Smatram da će ovo mračno razdoblje podela i demonizacije ustupiti mesto godini svetlosti i jedinstva", rekao je novoizabrani predsednik SAD.

Bajdenovi potezi

Bajden je istakao da će obuzdavanje pandemije biti jedan od glavnih zadataka njegove administracije kada preuzme dužnost u januaru. Formirao je savetodavni odbor u kome su naučnici, lekari i stručnjaci za javno zdravlje, a planira i da imenuje koordinatora za borbu protiv COVID-19.

Osim toga, Bajden je obelodanio i sastav svog tima za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, uključujući državnog sekretara, direktora obaveštajne agencije i ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

U očitom kontrastu prema Trampovoj politici, Bajden je istakao da ovaj tim “odražava činjenicu da se Amerika vraća, da je spremna da vodi svet, a ne da se iz njega povlači”. Očekuje se da će uskoro imenovati Dženet Jelen, bivšu čelnicu američkih Federalnih rezervi, za ministarku finansija.

Njegov tim je takođe počeo sledeću fazu priprema za prenos vlasti nakon što čelnica Agenica za opšte poslove, koju je imenovao Tramp, započela proces “utvrđivanja”, odnosno tranzicije vlasti, uklanjajući tako glavnu prepreku jer saradnici novoizabranog predsednika sada imaju pristup neophodnim informacijama i novčanim sredstvima.

Tramp je izjavio da je preporučio Emili Marfi (Emily Murphy), čelnici ove Agencije, da uradi sve što je u skladu sa protokolom, ali da njegov tim nastavlja borbu i da veruje da će pobediti.

Narednih nekoliko dana Bajden planira da provede sa porodicom. Sa suprugom Žil (Jill) otputovaće u njihovu kuću za odmor u malom gradiću na obali mora u Delaveru gde će proslaviti Dan zahvalnosti.

XS
SM
MD
LG