');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

BAJDEN SE OBRATIO NACIJI PRED PRAZNIK " U ratu smo sa virusom, ne jedni sa drugima" (VIDEO)

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden obratio se Amerikancima pred Dan zahvalnosti, pozivajući na jedinstvo nacije, u borbi protiv korona virusa ali i mimo toga, i izražavajući nadu da će "sumornu sezonu podela" zameniti doba jedinstva.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džo Bajden Dan zahvalnosti  Foto: Twitter / ABC News / screenshot
Džo Bajden Dan zahvalnosti

"Znam da je naša zemlja umorna od borbe. Moramo da imamo u vidu da smo u ratu sa virusom, ne jedni sa drugima. Ne jedni sa drugima. Ovo je trenutak kada moramo da budemo čvrsti, udvostručimo napore i ponovo se posvetimo ... svi smo u ovome zajedno."

Pozivajući građane da praznik provedu u najužem krugu porodice ili prijatelja, bez putovanja i većih okupljanja, rekao je da će on i njegova supruga Džil slaviti Dan zahvalnosti samo sa ćerkom i zetom, dok će ostatak porodice takođe slaviti u malim grupama.

"Verujem da zaslužujete da čujete istinu od svog predsednika. Moramo da zaustavimo širenje virusa. Dugujemo to lekarima i bolničarkama i radnicima u prvim borbenim redovima. Dugujemo to svojim sugrađanima", poručio je Bajden.

Dan zahvalnosti je praznik kada se milioni Amerikanaca obično okupljaju sa porodicom a mnogi putuju avionom da bi to učinili. Ove godine, imajući u vidu infekcije Kovida 19 koje haraju širom zemlje, savezna vlada je pozvala ljude da ostanu kod kuće, prenosi "Glas amerike".

"Znam da možemo da pobedimo ovaj virus, i hoćemo. Život će se vratiti u normalu, obećavam vam. Ovo neće trajati zauvek", dodao je Bajden koji je priznao da su Amerikanci umorni od pandemije.

Pročitajte još

Novoizabrani predsednik takođe je govorio o nedavnim izborima, rekavši da Amerikanci ove godine takođe treba da budu zahvalni "na samoj demokratiji", nakon što su u rekordnom broju izašli na izbore u vreme pandemije.

"Naša demokratija je ove godine bila na probi. A ono što smo saznali je da su građani ove nacije bili na nivou zadatka", poručio je Bajden.