Francuski Senat zatražio priznavanje Republike Nagorno-Karabah 1Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Gornji dom francuskog parlamenta, Senat danas je usvojio rezoluciju o „priznavanju Republike Nagorno-Karabaha“, seperatističkog regiona Azerbejdžana sa jermenskom većinom gde su nedavno okončani sukobi, preneli su francuski mediji.

Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 poslanika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

U tom tekstu se „osuđuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika“ i poziva se na povlačenje tih snaga sa tog području gde su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom, navodi se na sajtu francuskog Senata.

U rezoluciji se poziva „francuska vlada da prizna Republiku Nagorno-Karabah“ i da učini sve što je moguće za pregovore o trajnom rešavanju sukoba.

Takođe se traži da vlada pozove na „neposrednu primenu zaštite stanovništva razmeštanjem medjunarodnih snaga“ i da uputi humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu.

Navodi se da francuska vlada treba da zatraži i međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim na tom području.

Francuski mediji ocenjuju da je Senat usvojio takvu rezoluciju kako bi podržao Jermeniju, jer je mirovnim sporazumom priznata pobeda snaga Azerbejdžana.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi a poslednji je izbio 27. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari