Četverac već u Top 16 1Foto: EPA-EFE/ Clive Rose POOL

Četvorica trenera posle mečeva svojih ekipa od pre dve večeri mogu mirne savesti fokus sa evropskih obaveza da pomere na nacionalna klupska takmičenja, jer su 180 minuta pre završetka grupne faze Lige šampiona „štiklirali“ prolazak u sledeću rundu.

– Veoma sam srećan što smo dva kola pre kraja obavili naš primarni zadatak u Ligi šampiona. Nije nam uopšte bilo lako, Ren je mnogo bolji tim nego što to pokazuju njegovi rezultati, ali mi smo kvalitetniji i našli smo načina da uzmemo tri važna boda. Drago mi je i što je Olivije Žiru još jednom pokazao kakav je igrač i koliko znači ekipi – reči su Franka Lamparda o trijumfu Čelsija u Francuskoj, za deobu prvog mesta sa Seviljom, koja je do prelomnih 10 bodova stigla slavljem na terenu ruskog Krasnodara.

– U svetu profesionalnog fudbala, a pogotovo u Ligi šampiona, nemoguće je da se ponekad ne patiš i ne mučiš na terenu, kao što smo mi u Rusiji. Ali, momci su pokazali karakter, zajedništvo, samopouzdanje i strpljenje i ja im čestitam na tome. Nije lako nositi se sa posledicama kratkog odmora od prošle takmičarske godine, povredama i korona virusom, ali mi smo i u takvoj atipičnoj sezoni uspeli na vreme da prođemo u Top 16. To je fantastična stvar – s razlogom se raduje strateg rekordnog osvajača Lige Evrope Đoan Lopetegi.

Osim u grupi E trka za proleće u LŠ dobila je epilog i u grupi G, gde su Barselona i Juventus, svako na svoj način, završili tamo gde ih je realno bilo očekivati.

– Ovo je slika Barselone koju želim stalno da gledam. Jeste nam nedostajalo malo više efikasnosti u prvom poluvremenu, ali sam u celini vrlo srećan zbog viđenog, a mladi momci mogu da budu ponosni na svoju dominaciju protiv Dinama. Sve je bilo kako valja… energija, ofanzivnost, međusobna komunikacija… – konačno ima razloga za osmeh čovek sa klupe katalonskog diva Ronald Kuman, kom se isplatio malo iznuđen malo odabran eksperiment sa startnom postavom krcatom mlađanih igrača i rezervista.

Juventus ne može bez svojih udarnih igli, poput strelaca u tesnoj pobedi protiv Ferencvaroša – Kristijana Ronalda i Alvara Morate, međutim malo je nedostajalo da se mađarski novajlija u LŠ ovajdi remijem u Torinu.

– Taktički smo bili bolji u drugom poluvremenu, kada smo manje forsirali proboje kroz sredinu, a više razvlačili igru po bokovima. Hteo sam i da budemo agresivniji, međutim nije lako zadržati visok intenzitet igre kada si tako često na terenu. Dopada mi se to što je ekipa do kraja tražila gol, takve pobede su dragocene – glasi rezime poslednjeg trijumfa italijanskog diva iz usta šefa struke Andree Pirla.

Iste večeri slavili su i Borusija Dortmund (protiv Briža) i Lacio (na utakmici sa Zenitom), što je nemački i italijanski sastav izdvojilo na prva dva mesta tabele F grupe, ali oba moraju da proliju još malo znoja da bi osigurali prolazak u nokaut etapu Lige šampiona.

Istoj je blizu i Mančester junajted, nakon što je turskom debitantu Bašakšehiru vratio milo za drago, ali ne sme još da odahne, jer je na bodovni trokorak ispred Lajpciga i Pari Sen Žermena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari