Kusturica o Maradoni: Utehe nema, za takav život bila su potrebna dva srca

Režiser Emir Kusturica, koji je snimio film "Dijego Maradona", izrazio je tugu zbog smrti svog argentinskog prijatelja i jednog od najvećih fudbalera svih vremena, koji je danas umro od srčanog udara.
Kusturica o Maradoni: Utehe nema, za takav život bila su potrebna dva srca
Foto: FoNet/AP
"Nije se najbolje snalazio izvan fudbalskog terena i često je prolazio kroz teške periode. Patio se sa drogom, ali je umeo i to da reši tek povremeno, kao što je rešavao najteže situacije u fudbalu. Nažalost, za jedan takav život bila su potrebna dva srca, a ne samo jedno. Biće bržih igrača, biće boljih golgetera, ali ćemo teško gledati fudbalera kojeg ćemo toliko voleti", rekao je za "Blic".
 
Kusturica je za Večernje novosti istakao da je Dijego Maradona bio čovek koji nije bio samo fudbaler - štitio je sirotinju i borio se protiv nepravde.
 
"Jedan je od retkih među fudbalerima koji je imao čvrst politički stav i nije bio obična trkaća kokoš, nego veliki sportista", rekao je Kusturica za "Večernje novosti".
 
On je istakao da je Maradona ostavio trag najvoljenijeg fudbalera na svetu.
 
"Možemo slobodno reći da je počeo stvarni kraj 20. veka. Napustio nas je najveći fudbaler. Nema utehe, ali ipak postoji magija koja ostaje kao trag u kojoj prepoznajemo veličinu same igre koja opet bez takvih kao što je bio Dijego ne bi bila nikada kao što je danas. Niti bi bila ona koja nas uzbuđuje", rekao je Kusturica za Alternativnu televiziju.
 
On kaže da je Maradona živeo tri života odjednom i sva tri su se objedinila u njegovoj igri.
 
"To nije bila obična igra, to je bio ples njegovih predaka umešan u savremeni adrenalin i prašinu novog sveta", naglasio je Kusturica.
 
Kusturica je toliko bio fasciniran sjajnim Argentincem da je čak i snimio film o njemu "Dijego Maradona", a pokojni fudbaler nikada nije krio koliko je voleo Srbiju i Kusturicu.
 
"Emir je moj prijatelj, napravio je odličan film o meni. Bilo mi je lepo kod vas. Moje srce je uz Srbiju, a znam da je i srce cele Argentine uz vašu zemlju i da moj narod gaji snažna osećanja prema vašem", uz širok osmeh poručio je tada Maradona.
 
Film je doživeo premijeru na Kanskom filmskom festivalu 2008. godine. Sniman je na tri različite lokacije: u Barseloni, Buenos Airesu i na Kubi.
 
Praćena muzikom Manua Čaoa, ovo je saga o usponu sa dna do vrha, o sunovratu na dno i ponovnom "rođenju".
 
 
Maradona je pre dve sedmice podvrgnut operaciji subduralnog hematoma na mozgu, nakon što je hospitalizovan zbog anemije i dehidracije. Lekari su intervenciju izveli i najavili da sledi period oporavka. Nažalost, situacija se, očigledno, naglo pogoršala jer, kako javljaju lokalni mediji - Maradona je izgleda doživeo srčani udar, a brza intervencija lekara nije bila uspešna.
  • Novo naselje fkv

    25.11.2020 22:37
    @ljiljana
    Uz svaku vlast.
    Znači, nije baš naš.
  • Ljiljana Kuzjak

    25.11.2020 22:00
    Nas Kusta
    Kad nekog voli onda je to opsesija i obozavanje.
    Isto tako to je znak da taj kojim je on fasciniran u sebi ima nesto posebno i da je zasluzio divljenje.
  • End

    25.11.2020 20:44
    Sjajan film, sjajni Kusturica koji je znao o kome treba ispricati pricu...
    RIP Legendo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija