Vesti

0

Premijerka Srbije sa ambasadorima EU o intenziviranju reformi Srbije

Autor:

Izvor: Beta

Premijerka Srbije sa ambasadorima EU o intenziviranju reformi Srbije

Izvor: Foto: Ivan Djuric

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je danas u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem (Fabrizi) i ambasadorima zemalja članica EU da postoji politička volja i čvrsta spremnost Vlade Srbije da intenzivira reforme na daljem putu ka članstvu u Uniji, što je najvažniji spoljnopolitički prioritet zemlje, saopštio je njen kabinet.

Premijerka obavestila je ambasadore EU da Srbija nastavlja rad na implementaciji reformi u oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, u najboljem interesu društva i građana Srbije. Istakla je da je efikasnost i transparentnost pravosudnog sistema osnovno polazište demokratskog društva kojem Srbija teži i beskompromisni cilj ove vlade.

Govoreći o daljim aktivnostima, Brnabićeva je rekla da će uskoro biti usvojen Akcioni plan za Medijsku strategiju i da vlada ostaje posvećena unapređenju dijaloga sa medijskim i novinarskim udruženjima.

Premijerka rekla je da je Srbija prihvatila novu metodologiju Evropske unije, kao i da, u narednom periodu, očekuje pozitivan signal Unije i otvaranje novih poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna.

Fabrici i ambasadori EU pozdravili su formiranje nove vlade i njenu jasnu posvećenost bržem putu Srbije ka članstvu u EU, između ostalog i kroz reforme, posebno u vladavini prava.

Podstakli su sprovođenje tih reformi na osnovu preporuka iz Godišnjeg izveštaja o napretku Srbije Evropske komisije, navodi se u saopštenju i dodaje da je Fabrici rekao da će EU nastaviti finansijski da podržava Srbiju i region kroz Instrumente za pristupnu pomoć, kao i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Ta podrška, kako je Fabrici objasnio, posebno je značajna za očuvanje privrede i privrednih aktivnosti tokom pandemije i pospešivanje dugoročnog oporavka.

Sastanku je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR