Vesti

0

Lutovac: Podržavamo borbu radnika Bambija, profit ne sme biti ispred njihove bezbednosti

Autor:

Izvor: Beta

Lutovac: Podržavamo borbu radnika Bambija, profit ne sme biti ispred njihove bezbednosti

Izvor: Foto: prtscr

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutavac pozvao je danas javnost da "pruži podršku i aktivno prati borbu radnika Bambija u Požarevcu za svoja prava i poštovanje zakona, jer je javnost u ovom trenutku njihova jedina zaštita", kao i da "profit ne sme biti iznad njihove bezbednosti".On je naglasio da u DS razumeju da su "uprave svih kompanija koje se bave proizvodnjom pred teškim zadatkom jer država nije preduzela sve neophodne korake na vreme i čitava ekonomija se mesecima već muči, ali to nije i ne sme biti izgovor da se profit stavi ispred bezbednosti radnika".

"Moramo da pokažemo solidarnost i da pružimo svu neophodnu pomoć radnicima Bambija, ali i svih drugih kompanija koje na ovakav ili sličan način pokušavaju da pokriju gubitke na račun bezbednosti i dobrobiti radnika. Radnici treba da znaju da nisu sami i da će dobiti i moralnu podršku i pravnu zaštitu ukoliko im zatreba", naveo je Lutovac, u pisanoj izjavi.

On je pozvao "Vladu da preispita usvojene mere i da hitno donese novi paket mera i podrške privredi, koji će omogućiti da kompanije prežive izrazit pad tražnje, kao i otežano ili potpuno onemogućeno ostvarivanje proizvodnih planova".

"Naše kompanije, zbog nekontrolisanog razbuktavanja epidemije, po čemu smo 'šampioni' u Evropi zahvaljujući lošoj i zakasneloj reakciji Vlade, trpe ogromne pritiske i gubitke", rekao je Lutovac.

Zbog velikog broja radnika zaraženih koronavirusom, menadžment kompanije Bambi doneo je odluku da je jedini način da se postigne zacrtana proizvodnja da preostali zaposleni rade u smenama od po 12 sati, iako su radnici već dugo preopterećeni i funkcionišu u teškim uslovima. Radnici su se pobunili, dobili podršku sindikata, ali do dogovora sa menadžmentom ipak nije došlo, navela je DS.

Dodatni razlog za zabrinutost radnika, istakla je DS, predstavlja i činjenica da je pre samo nekoliko dana jedan od zaposlenih radnika preminuo od posledica koronavirusa, nepuna dva dana po napuštanju radnog mesta.

DS predlaže Vladi da u "svim preduzećima koja zapošljavaju više od 5 zaposlenih, a posebno tamo gde ne postoji mogućnost održavanja distance, kao što je slučaj u Bambiju, organizuje hitno besplatno i masovno testiranje, a sve u cilju zaštite zaposlenih".

Stranka je navela da je jasno da ni uprave kompanija koje rade u Srbiji nisu u zavidnom položaju i ne treba svu krivicu i odgovornost prebaciti na njih, već pokazati razumevanje za situaciju u kojoj se i sami nalaze, posebno ako čine sve što je u njihovoj mogućnosti da reše probleme". 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR