Društvo

Sve više slučajeva nasilja nad ženama: Apeli za spas usijali telefone

Sve više slučajeva nasilja nad ženama: Apeli za spas usijali telefone
Foto: Ilustracija | Sve više slučajeva nasilja nad ženama: Apeli za spas usijali telefone

BANJALUKA, SARAJEVO - Situacija izazvana virusom korona povećala je broj slučajeva nasilja nad pripadnicama nježnijeg pola, poručeno je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a koji je obilježen danas.

U nekim organizacijama poručuju da je višestruko povećan broj telefonskih poziva žena koje traže njihovu pomoć, a žrtve su nasilja.
 
Poražavajući su i rezultati istraživanja koje je sproveo OEBS, a koji pokazuju da su četiri od deset žena u BiH pretrpjele psihološko, fizičko ili seksualno nasilje.
 
Mnoge organizacije u BiH svjesne su ovog problema te su se priključile svjetskoj kampanji "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama", koja traje od 25. novembra do 10. decembra.
 
Povodom toga, u Gender centru - Centru za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske, sprovode kampanju "Život bez nasilja" i "Muško NE nasilju nad ženama", a sve s ciljem podizanja svijesti o ovom obliku nasilja.
 
"Ove godine, zbog situacije izazvane virusom korona i povećanog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i nasilja nad ženama, poseban akcenat se stavlja na prava žrtve nasilja u porodici, kao i na podršku koja im je obezbijeđena ne samo zakonskim i podzakonskim propisima, već od strane subjekata zaštite koji su dužni da pomoć pruže", saopštili su iz Gender centra.
 
Kako dodaju, prema podacima posljednjeg istraživanja, 47,3 odsto ispitanih žena u Republici Srpskoj je tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja od 15. godine pa nadalje, što, kako ocjenjuju, predstavlja visok procenat koji govori o razmjerama i težini ovog društvenog problema.
 
Udruženje "Majka Krispina" iz Međugorja, koje u svoju kuću prima žrtve nasilja i žene koje se suočavaju s problemom zavisnosti, takođe bilježi
porast broja slučajeva nasilja prema ženama u vrijeme epidemije virusa korona.
 
"Prije su bila dva do tri poziva tjedno, a od ožujka, kada je stupio na snagu lockdown, odnosno epidemija virusa korona, i u našoj zemlji imamo svakodnevne pozive, čak dva-tri poziva na dan", rekla je za Fenu Kristina Pehar, voditelj ovog udruženja.
 
Mirzeta Tomljanović iz Fondacije "Lara" u Bijeljini rekla je da je epidemija virusa korona zbog ograničavanja prostora u kojem se ljudi kreću i teških ekonomskih uslova koje izaziva uslovila za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja nad ženama.
 
Iz "Perpetuum mobilea" - Instituta za razvoj mladih i zajednice iz Banjaluke saopštili su da je planirano da zgrada Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci bude osvijetljena u narandžasto, boju koja je zaštitni znak borbe protiv nasilja nad ženama u svijetu.
 
"Ispred Banskog dvora biće postavljen i samostojeći zid od kartona na koji bi građani mogli upisati svoje poruke podrške za žene i djevojčice koje su pretrpjele neki oblik nasilja, ali i pustiti lampione s porukama", dodali su iz ovog udruženja. 
 
U Sarajevu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje "16 dana aktivizma" - "Kad dom ne znači sigurnost" u organizaciji Fondacije CURE održana ulična akcija putem koje su prolaznicima aktivistkinje davale osnovne podatke o kampanji.
 
U Sokocu su u proteklih deset mjeseci evidentirana tri slučaja nasilja u porodici, što je više nego u prethodne dvije godine. Direktorica lokalnog Centra za socijali rad Snježana Bašević naglasila je da je počinilac nasilja u sva tri slučaja bio muškarac, pri čemu su u dva slučaja supruge bile lica izložena nasilju.
 
Inače, prema podacima koji su nam ustupljeni iz MUP-a Srpske, u ovoj godini zabilježen je jedan slučaj porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom na podučju PU Banjaluka. Naime, tridesettrogodišnja M.M. preminula je nakon što ju je nevjenčani suprug Branislav Stanivuković (43) polio benzinom i zapalio.
 
 

Isključimo nasilje

U saradnji s partnerima, "UN Women BiH" od juče, odnosno Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, sprovodi kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno".
Početak kampanje obilježen je online događajem, na kojem su uvodne riječi održali Johana Stromkvist, ambasadorka Švedske u BiH, Džon Kenedi Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH, i David Saunders, predstavnik "UN Women" u BiH.
"U vremenu krize, važno je da osiguramo da žene i djevojčice dobiju prijeko potrebnu podršku i zaštitu", rekla je ambasadorka Švedske u BiH.
Saunders je naveo da je kriza prouzrokovana pandemijom kovid-19 sve natjerala da ostanu kod kuće te da se, kao rezultat, nasilje u porodici povećalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije