Jakšić pozvan u policiju zbog "poziva na otpor" 1Marko Jakšić

Marko Jakšić, nekadašnji odbornik liste Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović u Skupštini opštine Severna Mitrovica, u utorak je hitno pozvan u policiju zbog objave na Fejsbuku.

On za Danas kaže da je siguran da je osporavanje izbora, koji se održavaju u nedelju u Severnoj Mitrovici, razlog za prijavljivanje.

Jakšić je na svom profilu u petak objavio poziv na protest protiv crvene zone najavljen za juče (Sreda, 24. novembar) na Trgu cara Lazara.

On je objavio: „Svi koji misle da su ove mere pogrešna su dobrodošli. Očekujem i da se oba kandidata za gradonačelnika koji su ujedno i moji prijatelji pojave.“

Kako objašnjava za naš list, poziv na eventualni protest je bio samo vid pobune zbog kontradiktornih mera vezanih za Severnu Kosovsku Mitrovicu.

– Opština je 20. novembra svrstana u crvenu zonu sa zabranom kretanja od 19 do pet časova, a isti donosioci su odlučili da sprovedu izbore 29. novembra na kojima preko 20.000 glasača ima pravo da glasa na oko 30 biračkih mesta koja se takođe zatvaraju u 19 časova i uz zabranu okupljanja više od pet ljudi, dok na biračkom mestu u svakom trenutku najmanje bude njih sedam. U situaciji kada nam se ograničava kretanje da bi se suzbio virus održavaju se izbori koji će biti epidemiološka bomba koja će drastično povećati već ogroman broj zaraženih. Protiv tog ludila, dvostrukih aršina, i kontradiktornih odluka je logično suprostaviti se. Ne protiv borbe protiv kovida već protiv mera koje su nelogične – objašnjava Jakšić.

Tri dana posle objave, u utorak mu je stigao poziv iz policije, o čemu je opet pisao na Fejsbuku: „Danas sam se suočio sa pozivom policije da se hitno javim u svojstvu okrivljenog u vezi s mojom objavom od petka oko protesta sutra jer sam zbog nje osumnjičen da sam navodno izvršio krivično delo ‘pozivanje na otpor’ iz čl. 403 Krivičnog zakonika Kosova.“

Kako je dodao, branio se kako je umeo, analizirao pravno činjenice oko krivične odgovornosti za delo koje se nije desilo i koje je kao takvo budući neizvesni događaj, i koje čak i da nastupi samo po sebi predstavlja prekršajno delo iz lex specialisa Zakona o pandemiji.

„Ali šta ja znam. To bolje znaju ovi iz Srpske liste koji me konstantno prijavljuju“, napisao je Jakšić.

On je apelovao na ljude koji su nameravali da dođu na protest protiv uvođenja crvene zone u isto vreme kada se organizuju izbori dok je zabranjeno okupljane više od pet osoba na jednom mestu (na biračkim mestima ih je uvek više od pet) da ne dolaze.

Kako kaže policija je bila korektna, iako se u jednom trenutku tokom davanja izjave pojavio i komandir stanice Severna Mitrovica.

To, prema  njegovim rečima, nije uobičajno.

Na pitanje Danasa šta očekuje u nastavku ove neprijatne situacije, on odgovara da je jedino realno da se sve završi na inicijalnom izveštaju, bez formiranja slučaja odnosno predmeta.

– Nešto što bi bio ekvivalent službenoj belešci – obaveštenju  prikupljenom od građana u ostatku Srbije. Pokretanje istrage ili optuženje bi bilo amaterski potez tužilaštva. Sudski postupak zbog ovoga bi bilo nešto u čemu bi sa zadovoljstvom učestvovao jer bi to bila odlična scena za osporavanje verbalnog delikta i limitiranja osnovnih sloboda kao što su javno iznošenje mišljenja, okupljanja ili slobode kretanja. Svakako ostaće kao jedno nepotrebno zlonamerno uznemiravanje – zaključuje on.

Podsećanje

U petak, 20. novembra, kosovsko ministarstvo zdravlja je objavilo nove zaštitne mere u borbi protiv pandemije korona virusa. Četiri severne opštine na Kosovu u najrestriktivnijoj – crvenoj zoni zajedno sa još 14 drugih opština. U nedelju, 29. novembra, zakazani su vanredni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice, jer je mesto gradonačelnika ostalo upražnjeno u junu, kada je dotadašnji gradonačelnik Goran Rakić imenovan za zamenika premijera Vlade Kosova i ministra administracije lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari