Najnovije vesti
Vesti Politika
ODMAZDA IZ DODIKOVE KUHINJE Izbori se još nisu ni ohladili, a gradonačelnicima u RS skraćuju krila! Hoće li Stanivuković biti samo figura?

ODMAZDA IZ DODIKOVE KUHINJE Izbori se još nisu ni ohladili, a gradonačelnicima u RS skraćuju krila! Hoće li Stanivuković biti samo figura?

Osveta se servira hladna, govorili su stari Rimljani, ali se sa njima očigledno ne slaže lider SNSD i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Milorad Dodik - Draško Stanivuković Foto: Siniša Pašalić / RAS kombo
Milorad Dodik - Draško Stanivuković

Rešio je da ne čeka ništa, i nepune dve nedelje nakon što je izgubio vlast u većim gradovima u Republici Srpskoj planira da, kako pišu tamošnji mediji, sa vladajućom većinom izdejstvuje izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima će ulogu gradonačelnika, i onih koji nisu iz SNSD-a, svesti na minimum i tako im vezati ruke.

Još jedna zanimljivost je i što su, navodno, izmene tog zakona inicirane nakon, a ne pre izbora održanih pre petnaestak dana u BiH.

Ovakav razvoj događaja ne čudi, s obzirom da su građani i javnost bili svedoci njegove reakcije ili, možda bolje reći, pretnje, koju je uputio samo dan nakon lokalnih izbora u RS. Tada je poručio da će novom gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, praktično, vezati ruke tako što će uskratiti pomoć ovom gradu sa državnog nivoa, a sve zato što je kandidat SNSD na čijem je čelu izgubio od mlađanog Stanivukovića.

Pročitajte još

Zbog toga što je SNSD-om izgubio gradonačelnička i načelnička mesta u većim gradovima u RS, poput Banjaluke i Bijeljine, vladajuća većina na čelu sa ovom strankom je, kako sada stvari stoje, rešila da ne ostane dužna političkim protivnicima i tako im izbije svu vlast iz ruku i ućutka ih.

Menadžer umesto gradonačelnika

Izmene tog, kako pišu mediji u BiH, spornog zakona trebalo da budu usvojene po hitnom postupku na zasedanju Skupštine RS koje je zakazano za 1. decemba.

Pročitajte još

Njima bi se, u najkraćem, smanjile nadležnosti gradonačelnika, tako da bi njegova funkcija ubuduće mogla da buse samo protokolarna, što u praksi znači da će minimalno odlučivati o onome što se dešava u gradu ili opštini na čije su čelo direktno izabrani.

Prema tom predlogu, spekuliše se, funkciju gradonačelnika preuzima gradski menadžer koji će sa predlozima ići pred skupštinu, a gradonačelnik više neće moći ni da predlaže načelnike odeljenja.

- Izmene ovog zakona glavna preokupacija Vlade Srpske ovih dana, nakon radnog vremena ostaje se satima kako bi se na njemu radilo - pišu tamošnji mediji.

Pročitajte još

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je pobedio kandidata SNSD-a u ovom gradu, već je reagovao. Očekivano, osudom.

- Na sve ucene smo odgovarali miroljubivo i pozivali na politički dijalog. Naše strpljenje ima svoje granice, da bi neko danas pripremao zakone da razvlasti gradonačelnike. Gradonačelnici i načelnici su najvažnije ličnosti grada. Da neko posle izbora menja izbornu volju, to je uništavanje demokratije - rekao je Stanivuković.

Uništavanje demokratije

Rekao je i da sumnja da je cilj vlasti da se ta izmena Zakona stavi u ponedeljak na dnevni red, da bi u utorak već izglasali.

- Pozivam ih da to ne rade - naglasio je Stanivuković i poručio da će u suprotnom pozvati građane na protest.

SNSD: Uvažavamo izbornu volju

Ipak, u SNSD-u demantuju ovakve namere, i tvrde da su politička stranka koja ima ubedljivo najveći broj načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj i sigurno je da ne razmišlja o tome kako da umanji njihove nadležnosti.

- Ono o čemu razmišljamo, poučeni ranijim iskustvima i poteškoćama u funkcionisanju lokalnih zajednica, jeste da je potrebno pronaći rešenje kako da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice, ne trpe građani i ne zaustavlja se razvoj samih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj - pojasnio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Pročitajte još

Ipak, politički analitičar Denis Avdagić iz RS kaže za "Blic" da Dodik ovakvom najavom ne skriva jasnu nameru, a ta je da oduzme pravo glasačima, te da jednom nedemokratskom metodom izmeni volju građana.

- S jedne strane rekao bih da ne treba da smo previše iznenađeni takvom reakcijom, a s druge rekao bih da će svako ko je blizak i dobronameran prema članu predsedništva BiH iz redova srpskog naroda, savetovati mu da nikako ne ide tim putem. Radi se o činu visoke centralizacije koji nije motiviran boljim funkcionisanjem sustava nego oduzimanja prava građanima da kreiraju politiku na izborima, i kažnjavaju ili nagrađuju političke uvete u kojima žive. Nadam se da je to ipak bila brzopleta najava koja ne samo da se neće ostvariti nego da će ostati vrlo brzo i zaboravljena - kazao je Avdagić.

Pročitajte još

On upozorava da ni Dodik ni njegovi partneri ne mogu da imaju koristi od ovakvog poteza, već da bi mogao da izazove sasvim suprotan efekat.

- Takvo nametanje bi rezultiralo dubokim nezadovoljstvom, i ne treba biti previše upućen kako bi se proggnoziralo da bi to nakon poboljšanja epidemioloških mera sasvim sigurno izvodilo ljude i na ulice. Uostalom, upravo je veliko nezadovoljstvo građana Banja Luke odnosom vlasti prema strašnom slučaju ubistva mladića Davida Dragičevića posve sigurno imala ključni uticaj i na rezultate izbora - smatra Avdagić.

Ignorisanje žar koji pali vatru

Nezadovoljstvo u demokratskim sistemima ne možete umanjiti ignorisanjem problema, dodaje on, to je žar koji samo pali vatru.

- Zato, takav čin nikako ne bi doneo korist samom Miloradu Dodiku, to bi u tom slučaju, analizirao bih, bio kraj njihovog uspešnog političkog niza - napominje Avdagić.

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske definiše, između ostalog, poslove i rad lokalne samouprave, međusobne odnose skupštine i gradonačelnika i načelnika, imovinu i finansiranje, odnose republičkih organa i organa jedinice lokalne samouprave.