Preminuo legendarni fudbaler Dijego Maradona 1Foto: EPA-EFE/ Demian Alday Estevez

Argentinska fudbalska legenda Dijego Armando Maradona preminuo je u šezdesetoj godini, prenose argentinski ozbiljni dnevni listovi „Nasion“, „Klarin“ i madridski Pais.

Preminuo je od zastoja tada srca koji su izazvali problemi sa disanjem, potvrdili su izvori bliski Maradoninoj porodici.

Nedelju dana posle proslave jubilarnog 60. rođendana Maradona je uspešno operisan akutnog visinskog edema mozga.

Rođen je 30. oktobra 1960. u Lanusu (Argentina).

Karijeru je započeo u Argentinos Juniorsu, a svetsku slavu stekao je u Boki Juniors, Barseloni i Napoliju, sa kojim je osvojio dve Serije A i jedan Kup UEFA.

Od sredine devedesetih je u ratu sa medijima koji su konstantno objavljivali fotografije kako koristi narkotike u noćnim klubovima i restoranima, a lokalni dnevnik „La Nasion“ konstatovao je da će onaj ko objasni jednačinu kako u jednog tako malog čoveka može da stane tona kokaina dobiti Nobelovu nagradu.

Iz braka sa Klaudiom Vilafran (1984-2004) ima dve ćerke, Dalmu i Đaninu.

Sina Dijega Sangra dobio je 1986. u Napoliju, ali je dve decenije odbijao da ga prizna, tvrdeći da je iskorišćen za seksualni odnos pod dejstvom narkotika i alkohola.

O El Pibeu su snimljeni mnogi dokumentarni filmovi (najpoznatiji je „Maradona by Kusturica), a poznati muzičar je o njemu napisao pesmu „La Vida Tomobola“ (Život je kocka).

Vlada Argentine odlučila je 2009. godine da umesto njega plati poreski dug od 37 miliona evra za koji ga je Italija sudski gonila.

Brojni bivši i sadašnji sportisti i mnogi klubovi opraštaju se od legendarnog fudbalera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari