25. novembar  2020. 17.41  →  19.32 | Izvor: RTV (Maja Guzijan)

U poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju ubijeno više od 330 žena

NOVI SAD -

U poslednjih 10 godina, u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji, ubijeno je više od 330 žena, zbog čega je više od 400 dece ostalo bez majki, pokazuju podaci centra za socijalni rad. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove godine obeležava se uz podsećanje na to da nasilje nije samo fizički ili seksualni napad, već i svako emocionalno, psihičko i ekonomsko manipulisanje ili ugrožavanje

video icon

“Doživela sam psihičko nasilje sa svojim bivšim partnerom. Desilo se tako što je u početku bilo sve bajno i sjajno, med i mleko, i onda kad je primetio da se emotivno vezujem za njega, počele su njegove maske da padaju, a pre toga se dobro potrudio da me izoluje od mog društva. Ucenjivao me je, ako me voliš, uradićeš to i to, kada ne bih mogla to da uradim onda je dolazio do kukanja, čak mi je u krajnjem slučaju pretio, na šta sam ja imala iz dana u dan zdravstvene probleme".

nasilje, zene jpg

Ne postoji pravilo posle koliko vremena nasilnik postane očigledan u svojim namerama. Broj prijava za nasilje u porodici, gde su žrtve najčešče žene i deca, približan je prošle i ove godine, navode u Centru za socijalni rad. Međutim, podaci Ženskog SOS centra pokazuju da je tokom juna i jula, kao i ovog meseca, sa pooštravanjem mera zbog koronavirusa, rastao i broj poziva žena zbog nasilja, i to ne samo fizičkog, već i digitalnog, ekonomskog i psihološkog, koje se inače najređe prepoznaje. Kada dođe do vrhunca konflikta, nasilje najčešće počinje verbalnim zastrašivanjem žrtve.

“Da ako se ona pobuni, ako ona odluči da ga prijavi, da će doći do eskalacije nasilja da će joj uzeti decu, kako prete počinioci da ih neće više nikada videti, da će nju ubiti, pretnje ubistvom, preti joj nanošenjem telesnih povreda i tada se žena često povlači zbog straha od tih pretnji, nasilje ne prijavljuje i iz njega ne izlazi”, rekla je Nada Padejski Šekerović, rukovodilac Sigurne ženske kuće.

Prema podacima Ministarstva pravde, kada su žene žrtve nasilja u porodici, u 97% slučajeva su muškarci počionici tog nasilja. Kada su muškarci žrtve nasilja u porodici, u 71% su počinioci takođe muškarci. Prošlogodišnje istraživanje OEBS-a pokazalo je da samo 3% žrtava koje su doživele teško fizičko ili seksualno nasilje pozove za pomoć ili se obrati Sigurnim ženskim kućama, a retki su slučajevi da to umesto njih učini komšija, prijatelj ili član porodice.

 

Tagovi