Biznis
National Geographic LISTA NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA 2021. Šta ako imate porodicu, a gde ako želite avanturu

National Geographic LISTA NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA 2021. Šta ako imate porodicu, a gde ako želite avanturu

Uobičajeni planovi za završetak godine svih nas potpuno su izmenjeni zbog koronavirusa, pa ni godišnje liste "Gde putovati" koje su objavili National Geographic i Lonely Planet nisu izuzetak.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Alonizos, Grčka shutterstock 1790065808 Foto: shutterstock
Alonizos, Grčka shutterstock 1790065808

Suočeni sa trenutnom situacijom u svetu gde su putovanja prilično teška, nepreporučljiva ili nemoguća, liste izdavača najboljih destinacija za 2021. godinu zapravo su inspiracija za buduće avanture, ma kada se u njih upustili.

Florida, Kejp Kanaveral
Foto: shutterstock
Florida, Kejp Kanaveral

Lista "Best od the World 2021" National Geographic-a nudi 25 destinacija u pet različitih kategorija za razmatranje (održivost, porodica, priroda, avantura i kultura), odabranih od strane međunarodnih timova urednika pod nazivom "Maštaj sada, idi kasnije".

Kategorija održivosti slavi šest najboljih destinacija širom Evrope, Afrike i Sjedinjenih Država. Tu je uvršteno ostrvo Alonizos na kojem je nedavno otvoren prvi podvodni muzej u Grčkoj, gde posetioci mogu istražiti ostatke olupine broda stare 2.500 godina. Takođe i Nova Kaledonija u Francuskoj, sa svojim morskim parkom veličine 1,3 miliona kvadratnih kilometara.

Katmai, Aljaska
Foto: shutterstock
Katmai, Aljaska

Svemirska obala na Floridi preporučena je u kategoriji porodičnih putovanja, kao i skoro završena Obalna staza Engleske, najduži uređeni i obeleženi obalni put na svetu dug 4.500 kilometara.

U kategoriji avantura nalazi se nacionalni park Katmai na Aljasci, kao i istorijska oblast Svaneti na severu Gruzije, tipičan planinski kraj koji omogućava šetnje po prelepoj prirodi i planinarenje. Simbol Svanetija su srednjevekovne kamene kule koje su načičkane po selima.

Gyeongju
Foto: shutterstock
Gyeongju

Na listi u kategoriji priroda / divljina našao se Ajl Rojal, nenaseljeno ostrvo SAD koje pripada saveznoj državi Mičigen, kanadski grad Jelounajf poznat po spektakularnoj polarnoj svetlosti i ostrvu Lord Hauv, Australija.

U kategoriji kultura/istorija su Guam, američka teritorija u Tihom okeanu, koja je imala stratešku ulogu u Drugom svetskom ratu, i Gjeongju, drevna prestonica u Južnoj Koreji koja vrvi od artefakata da je poznata i kao "muzej bez zidova".

Pročitajte još

"Iako je pandemija zaustavila putovanja, naša radoznalost nije utihnula. Svet je pun čuda – čak i kada je do njih teško doći", kaže Džordž Stoun, izvršni urednik National Geographic Travel-a, a prenosi portal BizLife.

U nastavku je kompletna lista National Geographic’s "Best of the World 2021":

Održivost

Alonizos, Grčka

Kopenhagen, Danska

Nova Kaledonija, Francuska

Frajburg, Nemačka

Gabon, centralna Afrika

Denver, Kolorado

Porodica

Obalna staza Engleske

Transilvanija, Rumunija

Svemirska obala, Florida

Hortobag, Mađarska

Britanska Kolumbija, Kanada

Avantura

Dominika

Svaneti, Gruzija

Nacionalni park Los Glaciares, Argentina

Nacionalni park i rezervat Katmai, Aljaska

Priroda / divljina

Ajl Rojal, Mičigen

Jelounajf, Kanada

Seradu, Brazil

Ostrvo Lord Hauv, Australija

Kultura / Istorija

Guam

Novi Meksiko

Viktorija, Alava, Baskija, Španija

Gjeongju, Južna Koreja

Tulsa, Oklahoma

Tonglu, provincija Đeđang, Kina