Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:38, 25. 11. 2020.

| Društvo

Odbor za ljudska prava Vranje: Uzroci nasilja nad ženama u patrijarhalnim obrascima ponašanja

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Poruka ženama koje trpe nasilje
Karakteristično za period vanrednog stanja, jeste da je povećan broj poziva noću; Foto, Ilustracija: JV / V. M.

Na Međunarodni dan nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, a koji je ujedno i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” koja traje do 10. decembra, iz vranjskog Odbora za ljudska prava kažu da je od početka godine do kraja oktobra 106 žena zatražilo pomoć i podršku. Samo u peridu vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja, za pomoć se obratilo 26 žena.

Iz Odbora za ljudska prava kažu još i da je njihov SOS telefon od početka godine zabeležio 690 poziva žena iz cele Srbije i da je Odbor pružio 769 pravnih i 973 psihosocijalnih usluga.

U periodu vanrednog stanja zabeležile smo 167 poziva, a pomoć i podršku je zatražilo 26 žena, od toga se 18 prvi put obratilo SOS telefenu Vranje. Karakteristično za ovaj period je da, nakon proglašenja vanrednog stanja 15. marta, prvobitno je zabeležen pad broja poziva, a početkom aprila broj se povećava - kažu iz Odbora.

Za samo prvih 10 dana maja, kako kažu, broj poziva je bio isti kao za ceo maj prošle godine, bilo je 67 poziva.

Karakteristično za period vanrednog stanja, jeste da je povećan broj poziva noću. Žene su prijavljivale da zbog virusa nemaju gde da odu, da su zbog policijskog časa zatvorene sa nasilnikom, da ostaju bez posla - dodaju iz Odbora.

Kako kažu, ove godine se zbog epidemije radilo u otežanim uslovima, ali se nastojalo da se dodatnim aktivnostima pomogne ranjivijoj kategoriji žena u vidu paketa pomoći sa hranom i higijenskim sredstvima, kao i ženama sa invaliditetom za koje su organizovani preventivni pregledi na odeljenjima radiologije i ginekologije Opšte bolnice u Vranju.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” pokrenuta je 1991. godine i počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima - od porodice do radnog mesta i javnih prostora. Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarcima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: