Dostupni linkovi

Američki državni sekretar Pompeo čestitao Dan državnosti BiH


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo čestitao je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

“Dok Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti, čestitam u ime vlade Sjedinjenih Država i američkog naroda”, navedeno je na web-stranici State Departmenta.

Pompeo je podsjetio na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu i kako je naglasio "omogućio procvat dubljeg odnosa između naše dvije države, odnosa koji čini temelj mira na zapadnom Balkanu".

"Sjedinjene Države pohvaljuju napredak Bosne i Hercegovine u pravcu veće demokratizacije, što pokazuje važan sporazum koji će građanima Mostara omogućiti da prvi put od 2008. godine glasaju na predstojećim lokalnim izborima", navedeno je.

SAD, kako je napisao Pompeo, "stoje uz Bosnu i Hercegovinu" u težnji za daljnjim euroatlantskim integracijama.

Dan državnosti 25. novembar obilježava se samo u Federaciji Bosne i Hercegovine (jednog od dva entiteta u BiH), dok je u Republici Srpskoj običan radni dan.

U Mrkonjić-Gradu, na sjeverozapadu BiH je 25. novembra 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) na kojem je obnovljena državnost BiH.

Odlukom na ovom zasjedanju BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG