Još 7.579 novozaraženih, 41 preminuli, na respiratorima 223 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 7.579 novozaraženih od korona virusa i 41 preminuli. Ukupno u našoj zemlji do sada je 140.608 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 1.315 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.597 pacijenata, od kojih su 223 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirana ja 22.231 osoba, a ukupno od marta 1.682.416.

Epidemiolog Branislav Tidorović izjavio je nakon sednice Kriznog štaba odluku da od prvog do četvrtog razreda đaci nastave da rade po postojećem sistemu, a od petog do osmog razreda i u srednjim školama predloženo je da se pređe na onlajn nastavu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da vakcina protiv korona virusa, kada bude nabavljena, neće biti obavezna nego preporučena, kao i da za sada nisu razmatranja ograničenja za one koji eventualno ne žele da je prime.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razovarao je danas sa predstavnicima instituta i agencija o nabavci vakcina protiv korona virusa.

U Vojsci Srbije postoji veliki broj obolelih. Njeni pripadnici, suprotno mišljenju komandanata pojedinih jedinica, nisu imuni na korona virus.

Umesto očekivane pohvale zbog poštovanja propisanih mera prevencije koje su usporile širenje virusa unutar obrazovnih ustanova, direktori beogradskih osnovnih i srednjih škola dobili su poziv da policiji objasne zašto su od učenika tražili da nose maske.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas da trenutno ima oko 5.000 zaposlenih u školama „van sistema“, odnosno zaraženih virusom korona ili u izolaciji, zbog čega je potrebno hitno preći na onlajn nastavu.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da ekonomski gubici nisu smeli da budu opravdanje za nedonošenje mera, jer će „gubici u životu i novcu biti mnogo veći“ zbog tako masovnog rasejavanja korona virusa „koji je nastao zbog pasivnosti vlasti“.

Domaća i svetska istraživanja upozoravaju kako su zbog pandemije virusa korona kod ljudi pojačani problemi u vezi sa mentalnim zdravljem. To su najviše strah, anksioznost i depresivna stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari