25. novembar  2020. 14.41  | Izvor: Tanjug

Rusija traži zapis razgovora braće Kačinjski pred pad aviona 2010.

MOSKVA -

Rusija je zatražila od Poljske da preda audio zapis telefonskog razgovora pokojnog poljskog predsednika Leha Kačinjskog sa bratom Jaroslavom neposredno pred pad aviona kod Smolenska 2010. godine, rekao je danas novinarima portparol ruskog tužilaštva Andrej Ivanov.

Rusko tužilaštvo je uputilo zahtev za pravnu pomoć Ministarstvu pravde Poljske u skladu sa Evropskom konvencijom o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, rekao je Ivanov, preneo je TAS S.

"Zahtev je podnet zbog nove informacije koju su poljski mediji preneli u vezi sa padom poljskog predsedničkog aviona 10. aprila 2010. godine u blizini Smolenska", dodao je on.

jaroslav, kacinski,smolensk

Poljski dnevnik "Gazeta Viborča" objavio je 3. novembra intervju sa bivšim sudijom Vojćiehom Lačevskim, koji je tvrdio da je video transkript telefonskog poziva između Leha i Jaroslava Kačinjskog koji se dogodio pre pada aviona.

Sudija je rekao da je transkript poverljiv i da ne može da govori o detaljima dokumenta.

Međutim, postoji verzija koju su preneli poljski mediji, koji tvrde da je Jaroslav Kačinjski podstakao svog brata da sleti u Smolensk uprkos lošim vremenskim uslovima.

Ruski istražni odbor želi da analizira telefonski poziv između bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog i njegovog brata Jaroslava vođenog nekoliko minuta pre pada aviona.

Odbor je poslao odgovarajući zahtev Poljskoj, izjavila je portparolka Ruskog istražnog odbora Svetlana Petrenko.

Ona je naglasila da Istražni komitet nema sumnje u vezi s uzrokom pada aviona.

"Svi podaci koje je prikupila ruska istraga ukazuju na grešku posade koja je odlučila da nastavi sletanje uprkos nedovoljnoj vidljivosti", naglasila je Petrenko i dodala da su to potvrdile višestruke forenzičke istrage.