Svečanim programom u "Prometeju" obeleženo sto godina od rođenja novosadskog vajara Jovana Soldatovića

Program pod nazivom "Sto godina Jovana Soldatovića" održan je danas u galeriji "Prometej" u Svetozara Miletića 16.
Tom prilikom posetioci su mogli da vide izbor skulptura manjeg formata, seriju crteža i studija-predložaka za spomenike, filmski zapis o Jovanu Soldatoviću i fotografije najvažnijih Soldatovićevih izvedenih spomenika.
 
"Jovan Soldatović je toliko toga vrednog ostavio budućim generacijama i kroz izvanredan umetnički izraz, kroz formu skulpture predstavio važne društvene fenomene. Spomenik Porodica na keju, spomenik Đure Jakšića u Dunavskom parku, samo su neka od njegovih mnogobrojnih veličanstvenih dela. Bio je začetnik inicijative da se na Petrovardinskoj tvrđavi uspostave umetnički ateljei, učestvovao je u formiranju Akademije umetnosti, a njegove skulpture predstavljane su na svetskim izložbama, i krase mnoga važna mesta u celom svetu. Zaista je nemerljiv značaj Jovana Soldatovića za kulturu našeg grada, naše države, regiona i šire", rekao je član Gradskog veća za kulturu rekao je Dalibor Rožić.
 
Ceo svoj stvaralački opus od preko stotinu postavljenih skulptura i spomen obeležja, Jovan Soldatović je posvetio borbi za mir i humanizaciju života na ovoj planeti. S obzirom da je uvek bio angažovan i upoznat sa dešavanjima u svetu, on je 1968. godine napravio veliku izložbu na Petrovaradinskoj tvrđavi u prilog povelji Ujedinjenih nacija u borbi za prava svih naroda i pojedinaca, na kojoj je dominirala skulptura "Figura sa mrtvim detetom", visine 10 metara. Soldatović je ovim gestom osudio zločin atomske kataklizme u Hirošimi i Nagasakiju. 
 
Takođe, 1972. godine je izveo još jednu umetničku akciju i apel "Dođe li rat, odoše ljudi", kada je tvrđavu preplavio skulpturama ljudskih lobanja.  Autor je brojnih poznatih skulptura i spomenika, a neki od najistaknutijih su: spomenik "Streljanim rodoljubima" u Žablju 1962, spomenik žrtvama racije "Porodica" u Novom Sadu 1971, spomenik žrtvama racije u Čurugu, spomenik deci - žrtvama racije "Majka i dete" u Čurugu, Spomen-park na Sremskom frontu.
 
Izložbu pod nazivom "Tragovi u vremenu znamen krsta", čiji autor sin Jovana Soldatovića, dr Srđan Soldatović, svi zainteresovani mogu pogledati do 8. decembra, uz poštovanje preventivnih mera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti