Dostupni linkovi

Dragojlović: Vladavina prava važna za građane, ne samo radi članstva u EU


Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Nataša Dragojlović
Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Nataša Dragojlović

Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima s Evropskom unijom zato što nema pomaka u poglavlju 23 o vladavini prava i osnovnim pravima, što je neophodan uslov svih reformi i normalnog života, izjavila je koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Nataša Dragojlović.

"To nije samo formalnost. Suštinski, mi u tom pogledu nismo napredovali kao država, i to pokazuju izveštaji Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija", rekla je Dragojlović na konferenciji NKEU na kojoj je predstavljeno pet analiza izrađenih u okviru projekta "Neka pravda vlada".

Nacionalni Konvent o EU (NKEU) je savez više od 750 nevladinih organizacija čiji je cilj održavanje i unapređivanje dijaloga između prеdstаvnikа držаvnе аdministrаciје, pоlitičkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

"Poglavlje 23 je ono kroz koje se meri ukupan napredak na putu evropskih integracija u svakom pojedinačnom poglavlju", rekla je Dragojlović.

Dodala je da je proces evropskih integracija samo instrument na putu transformacije Srbije u demokratsko društvo tržišne privrede i vladavine prava.

"Ako zakoni nisu harmonizovani sa zakonima EU, ako nema podele vlasti koja garantuje nezavisnost sudstva i institucija koje garantuju primenu zakona nezavisno i nepristrasno, onda nema govora o sprovođenju nijedne druge reforme i napretka ni u jednoj drugoj oblasti života", rekla je Dragojlović.

Vladavina prava, istakla je ona, znači "zahtev za ograničenom, odgovornom političkom vlašću čija svrha i cilj treba da bude puno, istinsko, doslovno ostvarivanje i zaštita najšireg korpusa osnovnih ljudskih prava i sloboda".

Govoreći o projektu „Neka pravda vlada“, Dragojlović je reka da je Nacionalni konvent nastojao da dokaže međuzavisnost između različitih pregovaračkih poglavlja i da nema promene u jednom poglavlju bez pomaka u poglavlju 23.

Taj projekat je imao za cilj da poveže vladavinu prava i osnovna prava sa pregovaračkim poglavljima Politika konkurencije (Poglavlje 8), Energetika (Poglavlje 15), Socijalna politika i zapošljavanje (Poglavlje 19), Životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27) i Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28).

"Osmislili smo ovaj projekat zato što duboko verujemo da vladavina prava predstavlja sam temelj države. Bez nje nema primene zakona, podele vlasti, nezavisnog pravosuđa, nema države ni normalnih odnosa u društvu", kazala je Dragojlović.

Istakla je da je princip vladavine prava brana autokratiji, samovolji vlasti ili pojedinaca, policijskoj ili paradržavi, zarobljenoj državi ili "fasadnoj demokratiji".

Ona je izrazila uverenje da je vladavina prava važna za veliku većinu građana, bez obzira da li podržavaju članstvo u EU ili ne.

Koordinatorka Radne grupe NKEU za poglavlje 23 Jovana Spremo izjavila je da već dve godine nema napretka u oblasti vladavine prava, što potvrđuje i izveštaj EK o napretku u evropskim integracijama ali i drugi indeksi i izveštaji.

U oktobarskom izveštaju EK o napretku Srbije, konstatuje se da nije ostvaren napredak u reformi pravosuđa, uz podsećanje da je promena Ustava u oblasti pravosuđa odložena zbog izbora.

„Opseg kontinuiranog političkog uticaja na pravosuđe po sadašnjem zakonodavstvu ozbiljno zabrinjava“, piše u redovnom godišnjem izveštaju EK.

Spremo je istakla da je vanredno stanje uvedeno zbog pandemije korona virusa pokazalo sve mane ovog sistema.

"Mogli smo u tom periodu da vidimo u tolikoj meri kršenje ljudskih prava da to jasno pokazuje da suštinski sistem nije spreman da ih zaštiti u normalnim okolnostima, što se u vanrednim okolnostima pokazuje kao dobar dan", rekla je Spremo.

Podsetila je da je tokom vanrednog stanja bilo hapšenja novinara zbog izveštavanja o stanju u zdravstvenom sistemu, suđenja putem skajpa, različitih informacija i dezinformacija, dizanja panike od strane Kriznog štaba i ogromne pasivnosti Ustavnog suda.

Spremo je rekla da su organizacije civilnog društva bile "glas građana u ovom trenutnom beznađu".

Ambasador Holandije u Srbiji i Crnoj Gori Žil Arnu Bešor Plug (Gilles Arnout Beschoor Plug) izjavio je da je ta zemlja podržala ovaj projekat NKEU zato što aktivnosti organizovane u okviru tog projekta pomažu da vladavina prava ostane visoko na dnevnom redu.

Ovaj projekat je značajan, dodao je, i zato što vladavinu prava postavlja u odgovarajući kontekst.

"Na neki način ovaj projekat zumira mnoga različita značenja vladavine prava, ali možda još važnije, jasno ilustruje kako vladavina prava utiče na različita polja politike a samim tim i na različite aspekte života", rekao je ambasador Holandije.

XS
SM
MD
LG