Ekonomija

0

Mali: Sporazumi vredni 700 miliona evra za borbu protiv pandemije i bolji kvalitet života građana

Autor: IG

Izvor: Beta

Mali: Sporazumi vredni 700 miliona evra za borbu protiv pandemije i bolji kvalitet života građana

Izvor: Foto: Novi magazin/Zoran Raš

On je obrazlažući te sporazume o kreditima, u Skupštini Srbije rekao da će se iduće godine videti njihovi efekti, među kojima će biti i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je objasnio Mali, zajam od 92 miliona evra biće uzet od Međunarodne banke za obnovu i razvoj i korišćen za nabavku dodatne medicinske opreme i obuku zdravstvenih radnika, kao i za izgradnju regionalnih kovid laboratorija, u Novom Sadu i Kragujevcu.

Kredit od Banke za razvoj Saveta Evrope u vrednosti oko 200 miliona evra namenjen je zdravstvenom sektoru za nabavku lekova i medicinske opreme u borbi protiv pandemije.

Od te banke biće uzeta i pozajmica od 44,5 miliona evra za podizanje energetske efikasnosti u 28 zgrada centralne vlasti.

"Srbija ima obavezu da godišnje podiže energetsku efikasnost u jedan odsto prostora koji se greje ili hladi a kojim upravlja država", rekao je Mali.

Zajam za vodosnabdevanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 60 opština, u iznosu od 300 miliona evra, ugovoren je sa Bankom za razvoj Saveta Evrope.

"Taj zajam se uklapa u projekat 'Srbija 2020-2025', jer već sledeće godine krećemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u više od 70 lokalnih samouprava. Već u budžetu za 2021. godinu odredili smo sredstva, a u narednih pet godina biće izdvojeno preko tri milijarde evra za te namene", rekao je Mali.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke i Republike Srbije za projekat "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza 5", vrednosti 30 miliona evra.

Istovremeno, kako je ministar finansija objasnio, u fokusu je i projekat "Energetska efikasnost u objektima javne namene, faza", jer će se razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke i Republike Srbije.

Projekat obuhvata mere energetske sanacije na 50 do 60 objekata javne namene u sektoru obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta u jedinicama lokalne samouprave širom Srbije.

Tim sporazumom obezbeđeno je 1,5 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je zajam u iznosu od 20 miliona evra.

Pred poslanicima su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije na osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ. Izmene predviđaju smanjenje članova nadležne komisije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR