Dan državnosti koji slavi jedan entitet, a drugi ne

U Federaciji BiH danas se obeležava Dan državnosti BiH.

Izvor: Beta

Sreda, 25.11.2020.

11:54

Dan državnosti koji slavi jedan entitet, a drugi ne
Tatiana53/depositphotos

U tom entitetu BiH smatra da su temelji državnosti BiH postvaljeni 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, na zasedanju ZAVNOBIH-a.

U Federaciji BiH danas je praznik i neradni dan, dok se u Republici Srpskoj 25. novembar ne praznaje kao Dan državnosti BiH.

Na nivou BiH nikada nije usuglašen jedinstven Zakon o državnim praznicima, već postoje entitetski zakoni koji definišu državne praznike.

U RS je tako 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, praznik i neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH.

Predstavnici Republike Srpske ranije su predlagali da se dan kada je potpisan Dejtonski sporazum proglasi Danom državnosti BiH, ali na to nisu pristali političari iz Federacije BiH.

U Federaci BiH je danas intoniranjem himne i podizanjem zastave na brdu Hum iznad Sarajeva počelo svečano obeležavanje Dana državnosti BiH.

Obeležavanje Dana državnosti nastavilo se polaganjem cveća ispred Večne vatre, gde su članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, potpredsednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, kao i brojne druge ličnosti iz političkog života Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i BiH položile cveće i odale poštu nastradalima u Drugom svetskom ratu.

Delegacije su se potom zaputile prema šehidskom groblju na Kovačima, gde su odali poštu, kako je navedeno, poginulim braniocima Bosne i Hercegovine, a potom su položiti cveće na spomenik deci opkoljenog Sarajeva i spomen-park "Vraca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: