RE-SET SUMMIT Ružić: Onlajn za srednje škole i starije razrede osnovnih danas na Kriznom štabu! Prosveta više nije siroče
Foto: Printscreen

DIGITALNA SERIJA 6: OTVORENO o svakoj temi s najvišim zvaničnicima

RE-SET SUMMIT Ružić: Onlajn za srednje škole i starije razrede osnovnih danas na Kriznom štabu! Prosveta više nije siroče

Društvo -

Da li je ovo prilika za novu generaciju obrazovanja

Adria Media Group već godinama neguje kulturu dijaloga, kroz konferencije, stavljajući glavna pitanja za građane u fokus. Ove godine, platforma za dijalog u poslednjem kvartalu dobija novu dimenziju kako se nalazimo na krucijalnom raskršću za Srbiju i Zapadni Balkan. Ekonomija, Obrazovanje i Zdravstvo nove generacije su neophodne kako bi iskoristili potencijal globalnih promena koje su se desile u 2020. godini.

RE-SET SUMMIT predstaviće nove pravce delovanja da bismo došli do praktičnih zaključaka u stvaranju održivog ekonomskog rasta stavljajući u fokus ljudski kapital kao motor održive budućnosti, kreiranjem nove generacije ekonomije, obrazovanja i zdravstva.

U svakom segmentu RE-SET SUMMITa, pričamo OTVORENO na samom početku digitalnog serijala o svakoj temi sa najvišim zvaničnicima. Tražimo odgovor već u prvom panelu o INFRASTRUKTURNIM TRANSFORMACIJAMA koje su neophodne za brži razvoj. I na kraju usaglašavamo se oko POTENCIJALA TRANZICIJE kroz uvođenja inovacija koje već sada moraju biti implementirane.

DA LI JE OVO PRILIKA ZA RE-SET OBRAZOVANJA KOJU SADA NE SMEMO PROPUSTITI?

Ljudski kapital je generator razvoja održive ekonomije I sada mora biti u centru svih promena. Obrazovanje predstavlja centar ekonomskih reformi, koje treba da bude ključni razvojni faktor države i društva. Sve veći odliv „mozgova“ zbog nepovoljnog ekonomskog položaja i nemogućnosti daljeg napredovanja je potrebno zaustaviti.

Reforma obrazovanja treba da ide u skladu sa privredom i kreiranjem kadrova za budućnost koja će doprineti vrednosti privrede. Sa druge strane, stalno podsticanje mladih od malih nogu na kreativnost, inovacije i stalno usavršavanje je ključ i za digitalno doba koja nas čeka. Model privrede i uvođenje dualnog obrazovanja u srednjim školama pokazatelj je iskustvenog obrazovanja i podsticaj mladih za zapošljavanje. Dok identični model treba preporučiti i u visokom obrazovanju. Velika broj stručnjaka iz Srbije daje dodatnu vrednost privredi. Potrebno je kreirati sa privredom sisteme za inovacije i zadržavanje mladih.

foto: AMG

Najveću promenu doživljava obrazovanje upravo sada. Aktuelni reformski procesi su započeti, a trenutna situacija je samo ubrzala njenu implementaciju. Prilika je da se sada primene novi pravci u obrazovnom sistemu i vrednostima obrazovanja, uvedu tehnološke inovacije i promovišu nove profesije.

RE-SET OBRAZOVANJE daje odgovore na reformske promene koje nas očekuju kroz NOVU GENERACIJU OBRAZOVANJA.

Sada nam je informacija, razmena i konstruktivna saradnja od izuzetne važnosti kako javnog tako privatnog sektora, gde je privatni segment u fokusu. Pozivamo svakog pojedinca, privredu, stručnjake, medije i sve zainteresovane da se aktivno uključe i daju svoj doprinos u kreiranju novog pravca u obrazovanja u skladu sa privredom.

OTVORENO O OBRAZOVANJU

Infrastrukturne promene -Reforma obrazovanja do 2030?

Novi fleksibilni modeli otporni na promene?

Ulaganje u inovacioni i preduzetnički duh kroz obrazovanje?

10.00 - 10.30 - Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Moderator: Zvonko Ninkov, novinar Adria Media Group

RUŽIĆ: Onlajn za srednje škole i starije razrede osnovnih danas na Kriznom štabu! Prosveta više nije siroče

U uvodnom delu današnjih panela obratio se ministar Branko Ružić koji je rekao da je zahvaljujući predanom radu i odgovornosti prosvetnih radnika i neprosvetnog dela zaposlenih u školama stanje kakvo jeste naglašavajući da je procenat zaraženih 0,2 ili 0,3 odsto ali da u svakoj lokalnoj samoupravi u kojoj se smatra da treba preći na onlajn škole to mogu da zatraže.

- Onlajn za starije razrede osnovnih i đake srednjih škola danas će biti tema Kriznog štaba - rekao je ministar dodavši da ima potpuno poverenje i kredibilitet u medicinski deo Kriznog štaba.

foto: Printscreen

Kada je reč o reformi obrazovanja u Srbiji i digitalizaciji, Ružić je rekao da je upravo situacija sa koronom pokazala koliko je to važno iako smo do tada na digitalizaciju gledali gotovo kao na neko strano telo.

- Kad dune vetar promena, jedni grade zidove a drugi vetrenjače - akcentovao je ministar Ružić na temu reforme prosvete i njene digitalizacije. On je rekao i da će reformu prosvete delom diktirati i potrebe privrede. S tim u vezi on se osvrnuo i na dualno obrazovanje te rekao da takvih obrazovnih profila u Srbiji ima 47 u 120 srednjih škola. Dualno obrazovanje i inovativna privreda jesu prioriteti Vlade Srbije.

foto: Printscreen

On je naglasio da su ova i prethodna vlada uložile milione evra u nauku i obrazovanje, te da je jasan trend da Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete na kontinuiran način sagledava prosvetu, obrazovanje i naučno-tehnološki razvoj.

- Prosveta više nije siroče - naglasio je Ružić dodajući da je veliki problem odliv mozgova i odlazak mladih školovanih ljudi.

- Jedan od ciljeva reforme obrazovanja jeste da ne izvozimo pamet nego proizvode, a suština je da mladi ovde steknu obrazovanje ali da se ovde i zaposle - dodao je ministar.

PANEL 1: REFORMA OBRAZOVANJA-NOVI MODELI USKLAĐENI SA PRIVREDOM

foto: Printscreen

10.30 - 11.45 - Projekat digitalih učionica i ulaganja/Uklađivanje obrazovanja sa privredom/Dualno obrazovanje i ulaganje u iskustvo mladih/Visoko obrazovanje i ulaganje u nauku

PANELISTI:

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Mira Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komora Srbije

Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade RS

Darko Đorić, CEO at MIND - Milanović Industries Group

Moderator: Mladen Stamenković, prodekan za naučnoistraživački rad, Ekonomski fakultet

foto: Printscreen

Današnji prvi panel otvorio je Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade Srbije s kojim je učešće snimljeno jer je u vreme održavanja panela morao na hitan sastanak.

Grozdić je naglasio da obrazovanje nije novi prioritet predsednice Vlade Srbije, ono je to bilo i u prethodnoj vladi. On je dodao da se značaj koji je dat obrazovanju i u novoj vladi video i iz samog ekspozea premijerke, a jedan od prioroteta jeste i rad na veštačkoj inteligenciji.

foto: Printscreen

- Ono što nas čeka u narednim godinama jeste jedinstveni sistem i baza naučnika i naučnih aktivnosti gde će svaki naučni radnik dobiti svoj jedinstven ID pa će lako moći da komunicira sa bilo kojim kolegom ili naučnom institucijom u svetu - rekao je Grozdić.

Gabrijela Grujić govorila je o blok-nastavi i naglasila kako da kod mladih ljudi razvijemo veštine ako nisu u stimulativnoj sredini a to su kompanije. Naime, reč je o dualnom obrazovanju čiji je najveći benefit jeste da svi profili dualnog obrazovanja, a njih je 47, imaju zajednički standard kvalifikacija čime će moći da odgovore na sve zahteve ne samo domaćih nego i stranih kompanija.

foto: Printscreen

- Đaci koji uče po dualnom obrazovanju mogu da imaju čak 80 odsto nastave kroz rad - rekla je Grujićeva dodajući da je praktična nastava nešto drugo kada se đaci recimo provedu kroz kompaniju, vide kako to izgleda, kako izgledaju pojedina radna mesta... Ona je dodala da se mladim ljudima često traži iskustvo a da oni to nemaju pa je studentima u suplementu diplome takvo iskustvo priznato kad ga imaju.

Mira Kovačević takođe je govorila o dualnom obrazovanju rekavši da je na samom početku ovog modela, tamo negde 2013. godine, u sistemu bilo četrdesetak kompanija a sada ih ima već 900!

foto: Printscreen

- Veliko je zadovoljstvo imati priliku govoriti o dualnom obrazovanju. Bez obzira koliko je godina rada iza nas, još je potrebno da delimo ove informacije ne samo sa đacima i roditeljima nego i kompanijama - rekla je Kovačevićeva dodajući da su nam i strane kompanije u Srbiji prenosile iskustva kako dualno obrazovanje funkcioniše u njihovim zemljama porekla. Ona je dodala i da je interesovanje stranih investitora za đake koji bi učili kroz rad veliko.

Ona je naglasila i da đaci tamo ne rade nego uče uz pomoć instruktora koji ih obučavaju, kompanije mogu primiti jednog ili dva učenika ali i više. Kovačevićeva je istakla i želju kompanija da se uključe u sistem dualnog obrazovanja.

Darko Đorić je kao predstavnik jedne od kompanija rekao da kompanije jesu zainteresovane te da je to nešto što je neophodno i privredi i obrazovanju.

foto: Printscreen

Njegova kompanija je, kaže, s tim krenula još 2008. godine kada je punoletne đake jedne kragujevačke stručne škole primila na praksu preko letnjeg raspusta, gde su oni dobijali i neku platu, posle čega je čak 90 odsto tih đaka rešilo da se zaposli kod njih u kompaniji.

PANEL 2: STALNO ŽIVOTNO USAVRŠAVANJE

11.45 - 12.45 - Kreiranje atmosfere liderstva i ulaganje u inovativna rešenja bazirana na stručnosti i inovacijama/Saradnja sa inovacionim centrima/Ulaganje u mlade/Prekvalifikacija radnika u skladu sa novim poslovnim tokovima/Novi modeli rada

foto: Printscreen

PANELISTI:

dr Sanja Petrović Bećirović, rukovodilac biroa za ekonomiju, ekologiju i energetske analize, Energoprojekt Entel a.d.

Jovana Tufegdžić, menadžer eksterne komunikacije, Coca-Cola HBC Srbija

Đorđe Kosovac, saradnik u sektoru obuka, Sunce Marinković doo

Moderator: Mladen Stamenković, prodekan za naučnoistraživački rad, Ekonomski fakultet

foto: Printscreen

Sanja Petrović je naglasila da učimo i usavršavamo se tokom čitavog života i radne karijere, a inovacije u tome zauzimaju izuzetno važno mesto i njihova primena zavisi od odluke menadžmenta.

foto: Printscreen

Jovana Tufegdžić je govorila o pristupu svoje kompanije prema mladima i društvenoj odgovornosti stavljajući akcenat na održivost poslovanja s obzirom da je od 1.400 zaposlenih čak 90 odsto lokalnog stanovništva.

foto: Printscreen

Ona je istakla programe za postdiplomce kada je reč o zapošljavanju u njihovpoj kompaniji ali i mentorske i programe savetovanja kada je reč o srednjoškolcima kada je reč o izboru karijere. Ona je dodala da se i kompanija transformiše kako bi izašla u susret potrebama svojih zaposlenih.

Đorđe Kosovac je rekao da kompanija u kojoj radi ima više od stotinu zaposlenih te da je reč o porodičnoj kompaniji koja postoji više od 90 godina. On je stavio akcenat pre svega na učenje i objasnio da se vodi briga o zaposlenima i njihovom rastu i razvoju.

foto: Printscreen

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track