Još 48 novoobolelih od virusa korona u Pirotskom okrugu 1Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot registrovano je još 48 novoobolelih od korona virusa na području Pirotskog okruga, od toga 33 je iz Pirota, 10 iz Dimitrovgradai pet iz Bele Palanke, dok Zavodu nisu dostavljeni podaci iz Babušnice, navodi se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

PCR testom potvrđeno je 36 pozitivnih osoba, a antigenskim testovima još 12.

Juče, je na PCR analizu poslato 30 uzoraka u nišku laboratoriju “Vatreno oko”. Procenjuje se da je broj zaraženih sedam do deset puta veći od broja laboratorijski potvrđenih, s obzirom na to da je mnogo asimptomatskih slučajeva, da na pregled ne odlaze svi oboleli i da se malo obolelih testira.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot hospitalizovano je 10 pacijenata sa pneumonijom, a isto toliko osoba iz Pirota leči se trenutno u Kliničkom centru Niš.

U kućnoj ili bolničkoj izolaciji trenutno je 869 osoba. Juče je naložena mera kućne izolacije za 163 osobe, a ukinuta za 57, dodaje se u saopštenju.

Povećava se broj pregleda u kovid ambulantama. Epidemioloka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanci procenjuje se kao vanredna, ali stabilna.

U Pirotu je ocenjena kao nepovoljna sa tendencijom prelaska u vanrednu, dok se na području opštine Babušnica procenjuje kao nepovoljna.

Stručnjaci Zavoda ističu da je intenzitet virusa veoma visok i da se u naredne dve nedelje očekuje se porast broja obolelih, zato poručuju građanima da primenjuju sve mere prevencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari