Svet

0

Tokio će ponovo uvesti restrikcije zbog rasta zaraze koronavirusa

Autor: IG

Izvor: Beta

Tokio će ponovo uvesti restrikcije zbog rasta zaraze koronavirusa

Izvor: Foto: AP/Eugene Hoshiko


Japan je do sada bio relativno pošteđen pandemijom Kovida-19 sa nešto manje od 2.000 umrlih i 135.400 potvrđenih zaraženih korona virusom, prema zvaničnim podacima, i nije uveo mere izolacije kao na drugim mestima. Međutim, sada se suočava sa rekordnim brojem novozaraženih dnevno.

Glavni grad Tokio već je podigao nivo uzbune na maksimalni i nacionalna televizija NHK javila je da će guvenerka Juriko Koike pozvati stanovnike da izbegavaju izlaske koji nisu neophodni i hitni.

Ona će se kasnije danas obratiti na konferenciji za novinare posle sastanka sa grupom savetnika. Drugi lokalni mediji javili su da će guvernerka takođe zatražiti da se prodavnice koje prodaju alkohol od subote zatvaraju u 22 časa tokom naredne tri nedelje. Firme koje budu sledile ovu preporuku će moći da dobiju nadoknadu od države.

Nijedan od ovih poziva neće biti obavezujući. Čak i za vreme vanrednog stanja proglašenog proletos za vreme prvog talasa infekcija nije bilo predviđenih kazni za građane koji su se suprotstavili pozivima da ostanu kod kuće i firmama koje su odbile da se zatvore.

Premijer Jošihide Suga rekao je prošle nedelje da je Japan u stanju maksimalne pripravnosti zbog korona virusa i da je njegova vlada bila primorana da zaustavi spornu kampanju namenjenu podsticanju unutrašnjeg turizma.

Suga je prvo insistirao da neće smanjiti tu kompanju ali je kasnije dozvolio svakom regionu da odluči da li će učestvovati. Tako su gradovi Osaka i Saporo, posebno pogođeni pandemijom, isključeni iz programa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR