Lečenje od korone kod kuće: Šta raditi, o čemu voditi računa?

U periodu kad se epidemija virusa korona u Srbiji ponovo razbuktava, sve više građana sa lakšom kliničkom slikom boravi kod kuće, u samoizolaciji.
Lečenje od korone kod kuće: Šta raditi, o čemu voditi računa?
Foto: Pixabay
Kućno lečenje može da bude rizično ukoliko zaraženi živi sa porodicom, u malom prostoru. Zato je bitno imati na umu određene preventivne mere koje mogu da pomognu da se mogućnost zaraze svede na što manju, a da izlečenje prođe što brže i lakše.
 
Ovo su saveti epidemiologa i drugih stručnjaka "Batuta" i Instituta za javno zdravlje Vojvodine u vezi sa boravkom zaraženih sa blagom kliničkom slikom kod kuće.
 
Pre svega, izolacija je vrlo bitna, pa članovi porodice sa simptomima disajnih infekcija trebalo bi da borave u zasebnoj sobi. Tu sobu trebalo bi redovno provetravati. Zaraženi ne smeju da izlaze napolje - da idu do prodavnice, na posao, u javni prevoz, da se kreću u krugovima prijatelja. Za sve što je potrebno obaviti mimo kuće angažovati člana porodice ili prijatelje.
 
Svi, a naročito zaraženi, treba da često peru ruke i umivaju lice. Preporučuje se zaraženima da nose masku kod kuće, a ukoliko nemaju masku, može da posluži i pamučna atlet-majica. Nju treba prati kao beli veš - na 90 stepeni. Kad perete ruke, brišite ih papirnim ubrusima, a koliko možete izbegavajte peškire. Ukoliko ste "osuđeni" na peškire, perite ih.
 
 
Kretanje po kući nije preporučljivo i treba da bude svedeno na minimum. Pazite da se, kao zaražena osoba, ne približavate članovima porodice i ne dovodite ih u opasnost od zaraze.
 
 
Epidemiolozi savetuju da se za zaražene odvoji poseban pribor za jelo i da se ne meša sa drugim priborom tokom lečenja. Pribor treba detaljno oprati vrelom vodom i deterdžentom nakon upotrebe i kasnije ponovo koristiti taj pribor.
 
Dezinfekcija u sobi u kojoj boravi zaraženi član porodice jako je bitna. Treba svakog dana brisati sve podloge koje se dodiruju: ivice kreveta, noćni ormarići, vrata, podovi... Stručnjaci preporučuju da budete vrlo detaljni - da prvo podloge pređete sredstvom za čišćenje, a potom i dezinfekcionim sredstvom koje sadrži 0,5 odsto nаtriјum-hipоhlоritа. Uradite koliko možete da održite higijenu na što boljem nivou.
 
 
O zaraženom članu porodice ne treba da se staraju svi zdravi ukućani. Koliko je moguće treba ograničiti broj kontakata, a preporuka je da o bolesnom brine član porodice sa jakim imunitetom, koji nema hronične bolesti. Članovi porodice u kontaktu sa zaraženim moraju da nose maske.
 
Maske menjajte često, kao što biste radili i prilikom boravka napolju.
 
Kućno lečenje treba da traje sve dok se zaraženi skroz ne oporavi. Poželjno je produžiti nekoliko dana lečenje i kad nema simptoma, a ukoliko postoji mogućnost za to. 
 
Oduću koju nosi zaraženi član porodice prati na 90 stepeni.
 
Pazite da se smeće koje nastaje odlaže što pažljivije, u posebne kese.
 
Kućnu izolaciju prekidate tako što ćete o tome obavestiti lekare u respiratornoj ambulanti, koje ćete telefonom upoznati sa svojim simptomima. Ove i ostale opšte informacije saznajte u našem tekstu OVDE.
  • Alex

    29.11.2020 15:49
    Pozitivna
    Dragi T. L. L. Ako ste dobar komšija, iskren prijatelj, bez brige. Namirnice i svu ostalu potrepštinu naći ćete ispred kućnog praga.
    Svako dobro.. Ostanite negativno
  • NezavisniVojvodjanin

    25.11.2020 22:04
    Ne ponovilo se
    Supruga i ja smo prelezali koronu pocetkom Jula. Ona je samo jedan dan imala temperaturu ispod 38C ali je 5 dana bila kao biljka u krevetu. Mene je temperatura drzala oko 15 dana i lomilo me kao 5 gripa odjednom, ali sreca ne preko 38C. Sin je svo vreme sa nama u stanu boravio doduse 80% vremena zatvoren u svojoj sobi ali sve stvari smo koristili redovno bez ovakvih dezinfekcija u ovolikim kolicinama kao u clanku. Tada se nije moglo prici ambulantama bez cekanja po 10 i vise sati pa nismo ni otisli. Nakon mesec dana smo se svi testirali na antitela. Pozitivni ja (57 COI test Roche metod ECLIA) i supruga (88 COI test Roche metod ECLIA) a sin nema antitela (
  • Jarmilo

    25.11.2020 20:14
    Ko preživi, pričaće. A pošto će većina da preživi, sekiracije bez. Nismo svi istog kova, i šta je tu je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija