MAKRON PORUČIO FRANCUZIMA: Najgori period drugog talasa je prošao, od narednog vikenda počinje olakšavanje mera protiv korone
Foto: EPA / Ian Langsdon

francuski predsednik

MAKRON PORUČIO FRANCUZIMA: Najgori period drugog talasa je prošao, od narednog vikenda počinje olakšavanje mera protiv korone

Planeta -

Francuska će narednog vikenda početi da olakšava mere protiv širenja korona virusa kako bi do Božića prodavnice, pozorišta i bioskopi mogli da budu ponovo otvoreni i građani provedu praznike sa svojim porodicama, izjavio je francuski predsednika Emanuel Makron.

Makron je sinoć u televizijskom obraćanju naciji rekao da je najgori period drugog talasa u Francuskoj prošao, ali i da će ugostiteljski objekti morati da ostanu zatvoreni do 20. januara, kako bi se izbeglo izbijanje trećeg talasa, preneo je Rojters.

"Moramo da učinimo sve što je moguće kako bi izbegli treći talas, da učinimo sve kako bi izbegli treći lokdaun", rekao je Makron.

Makron je rekao i da će vakcinacija, najpre najosetljivijih grupa stanovništva, početi krajem decembra ili početkom januara.

Restriktivne mere koje su francuske vlasti u većim gradovima uvele sredinom oktobra, nisu dale očekivane rezultate u obuzdavanju pandemije korona virusa, nakon čega je 30. oktobra uveden strogi lokdaun, koji je ipak manje restriktivan nego onaj uveden između 17. marta i 11. maja, dodaje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track