Šta da rade građani Kraljeva sa okasnelim informacijama o kvalitetu vazduha? 1Foto: Z. Nikolić

„Preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe- starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća“, kaže se između ostalog u današnjem prvom Saopštenju za javnost Odsek za zaštitu životne sredine od početka ovogodišnje grejne sezone u Kraljevu.

U istom saopštenju se kaže da su koncentracija frakcije PM10 suspendovanih čestica u vazduhu,u periodu od prvog do dvadesetog novembra, bile prekoračene trinaest dana. Po indeksu kvaliteta vazduha, vazduh u gradu Kraljevu bio je tri dana u kategoriji – jako zagađen, a deset dana u kategoriji zagađen.

Suočeni sa ovim podatcima ne možemo a da se, po ko zna koji put, ne zapitamo da li je moguće da se u gradu, sa svim performansama i mogućnostima koje su Kraljevu na raspolaganju, ne može obezbediti izveštavanje o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

To svakako nije problem a ni odgovornost, samo i isključivo Odsek za zaštitu životne sredine, već je to, pre svega, pitanje za one koje danas zovemo donosiocima odluka.

A njihovo,eventualno,izgovaranje na nedostatak ili neplaniranje sredstava u budžetu od  3.799.539.236,54 dinara ne priliči onima koji se, inače hvale nezabeleženim rezultatima u ekonomskom i svakom drugom napretku.

Zavod za javno zdravlje Kraljevo, kao specijalizovana ustanova,vrši merenja kvaliteta vazduha  i analizu reuzlata tih merenja, ali ne raspolaže savremenom opremom koja bi omogućila dobijanje reultata brže od 72 sata. Uz to Zavod je,u ugovornoj obavezi da sa rezultatima merenja  upozna, najpre lokalnu samoupravu koja mu je poverila ovu vrstu posla.

Otuda,između ostalog, i zakasnele informacije o stanju kvaliteta vazduha u Kraljevu koje  građanima, realno nisu koristne.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari