Ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke podržali Incka i osudili Dodikov govor 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Diplomatski predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, kao i amabasador Nemačke pre njih, noćas su na sastanku priređenom na rusku inicijativu pred Savetom bezbednosti UN, podržali visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

I osudili govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika koji ga je kritikovao, a osudili su i veličanje ratnih zločinaca u BiH.

Predstavnici tih zemalja u Savetu bezbednosti UN su podržali BiH, navodeći da „čvrsto stoje uz nju“, a oštro osudili Dodikov govor, navodeći da je institucija OHR-a u BiH neophodna te da podržavaju njeno postojanje.

Zamenik ambasadora SAD Ričard Mils se osvrnuo na 30-minutni govor Dodika, ističući da je, suprotno Dodikovoj oceni, institucija OHR-a bitna u BiH.

„Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potreban je toj državi u smislu održavanja mira i donošenja bitnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo preispitati tu odluku koju Dodik pominje da je pet naspram dva glasova da Incko ide iz BiH“, rekao je Mils.

Predstavnica Francuske je takođe podržala Visokog predstavnika u BiH i osudila glorifikovanje ratnih zločina.

Sonja Farej, iz britanske misije pri UN, naglasila je da se institucija visokog predstavnika u BiH mora održati, te mu je pružila bezrezervnu podršku.

„Osuđujem verbalni napad Milorada Dodika“, kazala je ona.

Rekla je da je inicijator večerašnjeg sastanka, „ruski ambasador zaista trebalo da pozove članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera“, i ocenila da je Dodikov govor „upravo posledica toga“ ko je pozvan.

Takođe, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca“, podvukla je Farej.

Ambasador Ginter Hojsgen, predstavnik Nemačke u Ujedinjenim nacijama, prethodno je takođe kritikovao Dodika, osudivši njegove uvrede visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i sudija Ustavnog suda BiH. On je naglasio da „verbalni napadi i neprimeren jezik ne smeju biti tolerisani“.

Na predlog ambasadora Rusije pri UN, Vasilija Nebenzije, održan je sastanak ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti s liderima SNSD Miloradom Dodikom i HDZ BiH Draganom Čovićem.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, odbio je učešće na takvom sastanku, smatrajući da je trebalo pozvati članove Predsedništva BiH, a ne lidere stranaka.

Lider HDZ BiH, Dragan Čović je međutim učestvovao i u govoru kao i Dodik kritikaovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, uz ocenu da su Inckovi izveštaji Savetu bezbednosti UN-a „površni i jednostrani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari