Stanivuković: Nema mesta za podele 1Foto: prinscreen/ FB (arhiva)

Opstanak Republike Srpske ne sme da se dovodi u pitanje, ali u 21. veku nema mesta za podele, izjavio je za RTS novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

„Republika Srpska je kroz mnoge godine i decenije stradanja našeg naroda u svakom smislu nešto što smo sačuvali i što simbolizuje našu pobedu, nešto što danas niko ne dovodi u pitanje niti sme da dovodi u pitanje“, naglasio je Stanivuković.

On navodi da nije nacionalista, ako se ta kategorija posmatra sa negativne strane uz prizvuk koji danas ima.

„Nacionalizam je pozitivna praksa koja se kroz moderni sleng izvitoperila. Ja sam rodoljub, patriota, imam ogroman zavet prema zemlji u kojoj sam rođen, prema Republici Srpskoj, za koju je moj stric dao život“, kaže Stanivuković.

Ističe da u porodici, čak i kada je doživela takvu tragediju, nikada nije učen da gaji animozitet prema bilo kome.

„Čovek je uvek bio središte mog bića i politike koju zastupam. Zagovaram politiku bez podela. Ja jesam Draško Stanivuković, Srbin, pravoslavac, ali upravo kao takav, kao jedan moderni srpski političar, potpuno sam uveren da u Republici Srpskoj ima mesta za svakog čoveka“, poručio je Stanivuković.

Istakao je i da su sve podele retrogradne i pripadaju politici 19. i 20. veka u najgorim vremenima.

„Podele ne smeju da imaju mesto u 21. veku, a mi pravimo politiku za 22. vek, ne vraćamo se na ono što je bilo pre 25 godina“, kaže Stanivuković.

On smatra da je Milorad Dodik napravio podeljene institucije i sistem u kojem samo pojedinci mogu da naprave uspeh.

Kaže da ne deli ni stavove Milorada Dodika prema Sarajevu i smatra da je prioritet razviti međusobnu ekonomsku saradnju.

Rekao je da vrlo često dolazi u Beograd i da svaki Srbin iz Banjaluke voli glavni grad Srbije.

Priznaje da navija za reprezentaciju Srbije kada igra protiv Bosne i Hercegovine, ali ne krije da u drugim slučajevima voli i kada reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedi.

Stanivuković kaže da će uvek postaviti svoju politiku tako da ne zadire u političke procese u Srbiji, ali da je zahvalan jer je Srbija tokom poslednjih nekoliko godina, sa Aleksandrom Vučićem na čelu, uložila preko 60 miliona evra u Republiku Srpsku.

„Moja želja je da nastavimo još bolju saradnju, da Banjaluka dobije još više. Mi moramo institucijalno da sarađujemo. Već sam počeo da ulažem određene ljudske i političke napore da pošaljem takvu poruku“, rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari