SKUPŠTINSKI MULJATORI! Poslanici FALSIFIKOVALI KARTICE za besplatno parkiranje ispred parlamenta Srbije! BILO SVAKAKVIH PREVARA
Foto: Marina Lopičić

skandal

SKUPŠTINSKI MULJATORI! Poslanici FALSIFIKOVALI KARTICE za besplatno parkiranje ispred parlamenta Srbije! BILO SVAKAKVIH PREVARA

Politika -

Parlament priznao da je bilo zloupotreba, zbog čega je naloženo da se dosadašnje nalepnice za parking sasvim izmene kako bi se stalo na put prevarama parlamentaraca, ali i službenika

Poslanici parlamenta Srbije konačno su i zvanično priznali da se skupštinski parking koristi uz prevare, falsifikovanje, lažno predstavljanje, protekciju i druge zloupotrebe. Zbog haotičnog stanja na parkiralištu oko zgrade Doma Narodne skupštine Administrativni odbor rešio je da ovu, samo jednu u nizu poslaničkih privilegija vrati na fabrička podešavanja i naloži izradu sasvim novih parking kartica, odnosno nalepnica.

Tražili duplikate

- Skupštinski parking je zbog lokacije u srcu grada godinama bio besplatno parkiralište za mnoge koji tu ne bi smeli da parkiraju. Za to su krivi i poslanici, ali i službe u parlamentu, jer je bilo svakakvih prevara. Na primer, neki poslanici su tražili duplikate nalepnica, jer su navodno izgubili ili oštetili prvobitne. I to je prolazilo, jer ne postoji nikakvo čitanje kartice prilikom parkiranja - otkriva naš izvor iz Skupštine.

Slična iskustva imaju i drugi poslanici.

- Realno je te poslaničke nalepnice mogao neko i u fotošopu da napravi. Mnogi poslanici ih nisu ni lepili na staklo automobila, kako bi mogli da ih i drugima ustupaju. Zna se i da su skupštinske službe omogućavale ulazak na taj parking i onima koji nisu u parlamentu. Postojao je spisak ljudi kojima se dizala rampa bez pitanja - ispričao nam je jedan od njih.

foto: Zorana Jevtić

Pojačana kontrola

Prilikom donošenja odluke da se izmeni izgled nalepnica za parking, predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović je priznao da je u ranijem periodu bilo zloupotreba.

- Jedan od razloga za izmenu izgleda nalepnice za parkiranje je u tome što je bilo slučajeva da su neovlašćena lica, ne znam na koji način, došla u posed tih nalepnica i to je na neki način diskreditovalo Narodnu skupštinu, pa smo odlučili da promenimo izgled tih nalepnica, tako da tih zloupotreba, nadam se, više neće biti - izjavio je Martinović na prošlonedeljnoj sednici odbora.

Poslanici još nisu dobili nove legitimacije za parking, ali je, kako su nam rekli, pojačana kontrola svih koji ulaze na parking.

- Policajci sad prilaze svakom ko se parkira ispred Skupštine i proverava nalepnicu na automobilu - kazao nam je jedan od dugogodišnjih poslanika.

REAGOVANJA

Đorđe Milićević, SPS

foto: Kurir

Moramo kao poslanici da vodimo računa i poštujemo pravila koja važe za sve. Videli smo one scene ispred Skupštine gde su automobili nepropisno parkirani, na zelenim površinama... Poslanici su u više navrata insistirali da se to reši i maksimalno uredi režim parkiranja.

Žika Gojković, POKS

foto: Sonja Spasić

Uvek sam poštovao pravila, ali viđao sam ljude na skupštinskom parkingu koje nikada nisam video u parlamentu. Pozdravljam ovu odluku, jer je bilo neophodno da se uvede red. Čak bih sugerisao da se i novinarskim ekipama koje izveštavaju iz Skupštine obezbedi poseban prostor za parking i odredi period u kojem i oni mogu da se parkiraju.

Nebojša Bakarec, SNS

foto: Dado Đilas

Očigledno je da su se pre konstituisanja ovog saziva neke stvari radile i mi smo sad stavili tačku na to. Nije se ulazilo dublje, već je samo rečeno da je bilo zloupotreba i da je bilo onih koji su se neovlašćeno parkirali na skupštinski parking.

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA JOŠ NE POPUŠTA NI U PARLAMENTU

Dačić: Ima zaraženih poslanika

foto: Ana Paunković

Među poslanicima ima obolelih od virusa kovid 19, ali na sreću, taj broj nije veliki i nismo do sada imali teže slučajeve obolevanja među poslanicima, rekao je juče predsednik parlamenta Ivica Dačić. On je podsetio da u Skupštini važe epidemiološke mere, kojih svi moraju da se pridržavaju, pre svega nošenje maski, dok su poslanici odvojeni zaštitnim staklom. Preneo je da je jedna poslanica juče reklamirala povredu poslovnika, jer je primetila da neki ne nose maske, što, kaže, i nije predviđeno poslovnikom, ali svakako važe pravila kao i za sve građane.

Inače, Skupština Srbije, pred kojom je juče počela rasprava o setu finansijskih zakona koje je obrazlagao ministar Siniša Mali, uvrstila je juče u dnevni red i raspravu o izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Poslanici su jučerašnju sednicu započeli minutom ćutanja, kojim su odali počast preminulom patrijarhu Irineju, a nakon toga su postavljali pitanja izvršnoj vlasti i republičkim organima.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track