Sindikat traži odgovor od Ružića zbog kažnjavanja nastavnice iz Kladova 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Opštinski odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Kladovu zatražio je od ministra prosvete Branka Ružića da hitno reaguje povodom slučaja nastavnice koja je kažnjena zbog rukovanja đaka na odmoru, o čemu je Danas prvi pisao.

Sindikat je u pismu ministru izrazio očekivanje da će „sramna odluka“ direktorke OŠ „Ljubica Jovanović Radosavljević“ Dragane Dumitrašković biti poništena i zatražio od Ružića da svim direktorima škola u Srbiji uputi dopis u kome će upozoriti na ovaj slučaj i dati jasne instrukcije za postupanje u sličnim situacijama, u cilju sprečavanja nepotrebnog i nezakonitog kažnjavanja prosvetnih radnika.

Sindikat je ocenio da je nastavnica Marina Milosavljević dužnost dežurnog nastavnika vršila savesno i predano, pazeći na sprovođenje propisanih mera bezbednosti, iako se naknadno pokazalo da nije bila na spisku dežurnih kada se dogodilo slučaj zbog koga je kažnjena.

„Sasvim je jasno da nije imala ni pravo ni mogućnost da fizički sprečava fizički kontakt učenika. Stoga je potpuno neprihvatljivo i besmisleno da se protiv nje uopšte pokrenuo i vodio disciplinski postupak. Celokupnu prosvetnu javnost naročito je užasnula činjenica da je nastavnici izrečena kazna smanjenja plate od 20 odsto u trajanju od tri meseca, u svetlu informacije da je Marina Milosavljević samohrana majka. Verujemo da i Vi ne želite da početak Vašeg mandata bude upamćen po tome da je bez reakcije Ministarstva protekao slučaj kažnjavanja nastavnice zbog dela koje nije mogla sprečiti. Takođe verujemo da ne želite da i ubuduće prosvetni radnici preko društvenih mreža prikupljaju novčanu pomoć za kažnjene kolege, a upravo to se i dogodilo u ovom slučaju“, poručili su sindikalci u pismu ministru prosvete.

Podsetimo, direktorka OŠ „Ljubica Jovanović Radosavljević“ je pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnice Marine Milosavljević zbog „teže povrede radne obaveze“ odnosno zbog „nesprovođenja mera bezbednosti učenika i zaposlenih“ jer je dozvolila da se dva učenika na odmoru rukuju.

Disciplinski postupak je okončan rešenjem direktorke koja je nastavnici izrekla kaznu odbijanjem 20 odsto od plate u trajanju od tri meseca.

Iz Ministarstva su za Danas najavili da će prosvetna inspekcija ispitati ovaj slučaj, o čemu će naš list izvestiti kada taj postupak bude završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari