U Boru nešto mirnija situacija, 16 novoinficiranih, aktivno pozitivno 503 1Foto: Bor030

Situacija u poslednja 24 časa jeste mirnija nego u prethodnom periodu, ali to ne znači da treba da se opustimo.

Bićemo mirniji kada broj izlečenih sugrađana bude znatno veći od broja zaraženih– kazao je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Bora Lakesandar Milikić, apelujući na sugrađane da se u narednom periodu pridržavaju mera, kako republičkog, tako i lokalnog Kriznog štaba.

Na teritoriji grada Bora, kako su saopštili zvaničnici, registrovano je 16 novoinficiranih, a u međuvremenu se 19 osoba oporavilo, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije u gradu 503. Novozaraženi su uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je četvoro upućeno na bolničko lečenje  navodi  direktorka Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević.

-Juče je u kovid ambulanti zabeležen 121 pregled, od čega 48 kontrolnih. U Domu zdravlja odrađeno je 49 antigenskih testova, od kojih je šest pokazalo pozitivan rezultat, dok je bolnica zabeležila deset pozitivnih antigenskih testova. Nova količina antigenskih testova koju smo obezbedili biće dovoljna za mesec dana, a mi ćemo do tada, nadam se, zabeležiti i smanjenje broja novih slučajeva virusa. –  kaže dr Radosavljević.

Borski školarci od danas do 4. decembra, izuzimajući učenike mlađih razreda osnovnih škola, nastavu prate onlajn budući da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo saglasnost na preporuku gradskog Štaba za vanredne situacije za prelazak škola na nastavu na daljinu zbog nepovoljne  epidemiološke situacije.

-Ono što je bio cilj ove preporuke, a i predlog svih zaposlenih u prosveti, jeste pre svega bezbednost učenika, ali i zaposlenih. Danas smo dobili saglasnost i već smo počeli sa organizacijom nastave na daljinu za učenike srednjih škola i viših razreda osnovnih škola, dok će učenici nižih razreda i dalje biti neposredno na nastavi uz striktno praćenje svih uputstava koje imamo od strane ministarstva. – rekao je koordinator osnovnih škola na području grada, Radiša Petković, dodajući da će se do 4. decembra pratiti epidemiološka situacija u svim školama, a nakon toga će sve informacije biti dostavljene gradskom Štabu. 

-Nastavnici će putem onlajn platforme moći da provere znanje gradiva učenika, a ocene će biti formativne, odnosno neće se upisivati u dnevnike. Na taj način nećemo kršiti uputstvo resornog ministarstva, a nakon dve nedelje, u zavisnosti od epidemiološke situacije, razmotrićemo dalji nastavak realizacije nastave. – pojasnio  je Petković.

Petković je napomenuo da će, shodno uputstvima nadležnog ministarstva, ukoliko u jednom odeljenju kod dva učenika bude potvrđeno prisustvo virusa, istog trenutka biti organizovana onlajn nastava za sve učenike tog odeljenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari