Novi zakon u Hrvatskoj: Deložacije na proleće, plenidba nekretnine za dug veći od 5.300 evra

Hrvatski ministar Ivan Malenica istakao je da se izmenama i dopunama zakona o izvršenju štiti dostojanstvo i uspostavlja ravnoteža između dužnika i poverioca.

Region

Izvor: Index

Utorak, 24.11.2020.

18:35

Novi zakon u Hrvatskoj: Deložacije na proleće, plenidba nekretnine za dug veći od 5.300 evra
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

Predstavljajući zastupnicima zakonske izmene, Malenica je kazao kako će se njima uravnotežiti i unaprediti postojeći sistem, da će se postupci provoditi brže, jeftinije i ekonomičnije, istovremeno štiteći prava dužnika kome se pleni imovina i poverioca, prenosi Indeks.

Prema podacima Fine, krajem oktobra bilo je 247.000 potrošača koji nisu podmirili dospele neizvršene osnove za plaćanje, što je blago povećanje u odnosu na kraj marta, kada ih je bilo 238.000, naveo je ministar.

"Uzimajući u obzir da je pojavom epidemije došlo do smanjenja privredne aktivnosti, koje dovodi do gubitka radnih mesta i smanjenja platežne moći, bila je nužna zakonodavna intervencija da se zaštiti dostojanstvo dužnika uz zadržavanje načela proporcionalnosti između interesa dužnika i poverioca", kazao je Malenica.

Novosti u zakonu

Novina je u izmenama Ovršnog zakona uvođenje elektronske komunikacije između učesnika. Predlaže se da se plenidbeni postupak na osnovu verodostojne isprave pokreće podnošenjem elektronsk prijedloga putem informacionog sistema javnom beležniku, koji predloge dodeljuje javnim beležnicima ravnomerno prema abecednom redu.

Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravosnažnosti i izvršenju. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev izvršitelja, već ju javni beležnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne primi prigovor dužnika.

Deložacije se neće provoditi od 1. novembra do 1. aprila, a povećava se i iznos glavnice za koju se plenidba nad nekretninom ne može pokrenuti, s 20.000 kuna na 40.000 kuna.

Krug primanja izuzetih od plenidbe proširuje se i na božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i na naknadu za topli obrok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: