SSP: Od početka godine u Srbiji je ubijeno 15 žena 1Foto: Logo

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 15 žena, a više je od 11.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad njima, upozorila je danas Ženska mreža Stranke slobode i pravde (SSP) u saopštenju.

Ta stranka ukazuje da je, ako se toj crnoj statistici dodaju i žene koje se i dalje ne usuđuju da prijave nasilje, kao i povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u uslovima pandemije, jasno da su žene u Srbiji ugrožene i nezaštićene.

Ovi podaci pokazuju da dugo i glasno najavljivani Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet 2017. godine nije dao nikakav rezultat. Ovaj zakon je predvideo mogućnost da se nasilniku zabrani pristup žrtvi na 48 sati po tzv. švajcarskom modelu, ali ne sadrži druge mere praćenje i nadzora nasilnika, kao ni zaštite i pomoći žrtavama, ističe SSP.

Ta partija konstatuje da je paradoks da ženama žrtvama nasilja nije dozvoljeno da promene bravu na stanovima u kojima žive, ukoliko na njih polažu pravo oni koji su ih maltretirali, pa je tako, „umesto zaštite zapravo napravljen okvir u kome je nastavak nasilja nad ženama postao pravilo, a ne izuzetak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari