Društvo

Bolesnom dječaku Abduharunu Kreštiću treba pomoć

Bolesnom dječaku Abduharunu Kreštiću treba pomoć
Foto: N.N. | Bolesnom dječaku Abduharunu Kreštiću treba pomoć

SANSKI MOST - Abduharun Kreštić (13) iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, obolio je prije dvije godine od trombocitopenije, rijetke bolesti koja uzrokuje drastično smanjenje trombocita u krvi, zbog čega je, kažu njegovi najbliži, njegov život u opasnosti.

Dječak je učenik osmog razreda, ali zbog kompleksnosti njegove bolesti, već duže vrijeme školu pohađa online putem, a zdravstvene ustanove u kojima se dosad liječio nisu uspjele da uspostave terapiju i način liječenja. 

Dječakova majka Elvedina kaže kako je dječak bio hospitaliziran u Sanskom Mostu, a potom u Bihaću i Sarajevu. 

"Već pune dvije godine traje naša agonija, u više navrata boravili smo na Kliničkom centru u Sarajevu, gdje su ustanovili prirodu bolesti, ali ne i način kako je izliječiti. Svi naši odlasci svode se na dijagnoze i mjerenje trombocita u krvi", kaže Kreštićeva. 

Dodaje kako su je liječnici savjetovali da bi bilo najbolje kada bi se dječak mogao liječiti u inostranstvu, nakon čega su roditelji stupili u kontakt s jednom klinikom u Istanbulu. 

Međutim, da bi mališan mogao tamo otputovati i obaviti pregled, neophodno je prikupiti oko 6.000 eura, a porodica Kreštić, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, jednostavno nema toliko novca. 

"Svaka povreda i krvarenje mogu biti fatalni pa se Abduharun rijetko igra sa vršnjacima i većinom vrijeme provodi u kući. Vjerujte da noćima ne spavam i neprestano pazim na njega u strahu da slučajno ne dođe do krvarenja", kaže očajna majka. 

Liječnici kažu kako je trombocitopenija medicinski izraz za nisku razinu trombocita u krvi, a to su krvne stanice koje imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zaustavljanju krvarenja. U nekim slučajevima ova bolest može izazvati i unutrašnje krvarenje koje može biti opasno po život.

Kako bi se pomoglo dječaku da ode na pregled u Tursku, organizovana je humanitarna akcija, a svi koji žele pomoći više informacija mogu dobiti od dječakovih roditelja na broj telefona 061/834-413. Žiro račun za pomoć dječaku je: 5556000035627915, a devizni račun: BA395550000035628021 SWIFT: NOBIBA22.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije