Najnovije vesti
Vesti Svet
Španija podelila vakcinaciju na 18 GRUPA LJUDI: Prvi na redu su NAJSTARIJI GRAĐANI, a evo kada će veći deo populacije primiti vakcinu

Španija podelila vakcinaciju na 18 GRUPA LJUDI: Prvi na redu su NAJSTARIJI GRAĐANI, a evo kada će veći deo populacije primiti vakcinu

Stariji građani i zdravstveni radnici u staračkim domovima će biti prvi koji će se vakcinisati od korona virusa, rekao je danas ministar Španije Salvador Ilja, dodajući da će biti 18 grupa ljudi koji će redom dobijati vakcinu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20201104 Foto: Luca Bruno / Tanjug/AP
20201104

Plan španske vlade je da se sa vakcinacijom počne u januaru 2021. godine, kaže ministar.

- Posle radnika u staračkim domovima, sledeći koji će biti vakcinisani su radnici iz zdravstvenih ustanova, a imamo 18 grupa stanovništva koje će se vakcinisati po određenom redosledu, na 13.000 mesta na kojima će biti moguća vakcinacija - rekao je Ilja, a preneo Rojters.

Španija očekuje da će vakcinisati veći deo populacije u prvih šest meseci 2021, ali vakcinacija neće biti obavezna zakonom.

- Cilj je da država bude spremna da krene sa vakcinacijom čim stignu prve doze - dodao je Ilja.

Ministar zdravlja kaže da je Španija naručila 140 miliona doza.

- Taj broj je dovoljan da se vakciniše 80 miliona ljudi, a ne treba zaboraviti da imamo 47 miliona stanovnika. Dakle, neke vakcine će biti podeljene siromašnijim državama - naglasio je Ilja.