Capital.ba

Dodikova osveta: Mijenja zakon da razvlasti gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine

24.11.2020. / 15:04

BANJALUKA – Ono što je Milorad Dodik najavio nakon što je izgubio gradonačelnike u Banjaluci i Bijeljini, biće i učinjeno. Vlast u Republici Srpskoj uveliko radi na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi sa kojima će ulogu onih kojima je narod ukazao povjerenje, a koji pritom nisu članovi SNSD-a, svesti na minimum, potvrđeno je za CAPITAL iz nekoliko izvora. 

Milorad Dodik (Foto: Capital)

Već na narednom zasijedanju Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 1. decembar ove izmjene po hitnom postupku bi se trebale naći pred poslanicima.

Zakon se mijenja u dijelu nadležnosti gradonačelnika, gdje se ide u pravcu da njegova funkcija bude protokolarna i da on minimalno odlučuje o procesima u gradu. Funkciju gradonačelnika preuzeće gradski menadžer koji će sa prijedlozima ići pred skupštinu”, kazao je izvor CAPITAL-a.

Dodao je i kako je izmjenama planirano da gradonačelnik više ne može predlagati načelnike odjeljenja.

Izmjene ovog zakona glavna su preokupacija Vlade Srpske ovih dana. Nakon radnog vremena ostaje se satima kako bi se na njemu radilo”, kaže naš izvor.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je, nakon što su objelodanjeni rezultati izbora, kako će se putem izmjena određenih dokumenata tražiti način da se u Banjaluci i Bijeljini ovlada svim elementima upravljanja kako bi ove lokalne zajednice nesmetano funkcionisale.

Novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Bijeljine Ljubišu Petrovića Dodik je ocijenio kao smetnju, isključivši bilo kakav oblik saradnje sa skupštinskom većinom koju njegova stranka ima u oba grada.

Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane van nadležnosti skupštine promjenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine”, kazao je tada vidno uznemireni Dodik.

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske definiše poslove i rad lokalne samouprave, međusobne odnose skupštine i gradonačelnika/načelnika, imovinu i finansiranje, odnose republičkih organa i organa jedinice lokalne samouprave te brojne druge stvari.

Podsjećamo, SNSD se ne libi da po svojoj mjeri i u svoju korist prilagođava pojedine zakone. Tako su preko Narodne skupštine RS u prvom dijelu ove godine progurali Zakon o gradu Istočno Sarajevo, a kojim se gradonačelnik bira neposredno, a ne indirektno preko Skupštine grada.

Do izmjene zakona, svog gradonačelnika Istočnog Sarajeva imala je opozicija na nivou Srpske, da bi nakon 15. novembra mandat u direktnom izboru osvojio Ljubiša Ćosić (SNSD).

CAPITAL: S.Š.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodikova osveta: Mijenja zakon da razvlasti gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine

    1. Direkt

      Dodik ako hoće dodatno da propadne, samo neka i dalje nastavi sa cirkusanjem. Nije njegova stranka džaba izgubila izbore u Banja Luci (Dodikova arogancija i bahatost dolazi na naplatu, a ceh plaća čitava njegova stranka). Isto tako, nisu džaba neki njegovi koalicioni partneri okrenuli mu leđa, a i sankcije EU su iza ugla, ako i dalje nastavi u ovom tonu.

    2. Marko

      Nisi ti džaba Lukašenku jedini čestitao.
      Hoćeš nas kao on rastjerivati nakon sljedećih pokradenih izbora?!

    3. Balavac

      tipicno za diktatorski rezim

    4. bacuska

      Vi doneste Zakon, a Incko ga stavi van snage…

    5. bacuska

      Ako se ovaj princip primjeni na RS, onda treba promjenti Zakon, pa da ministre predlaže i bira Skupština RS. Takođe sve odluke treba da donosi Skupština RS, a Vlada treba da bude protokolarna. U Zakon treba dodati još jedan član: Svi poslovei iznad 100 000 KM se dodjeljuju firmi “PROINTER”.itd…

    6. Lazo

      Jesi na ovaj način mislio da vratiš povjerenje naroda u BL?
      Samo mijenjaj. Upravo si navukao još veći bijes.
      Nastavi molim te. Ovakvim odlukama se politički zakopavaš još više.
      Da se izbori danas ponovo održe, poslije svih tvojih izjava i poteza, Stanivuković bi imao bar još 5% veću podršku.

    7. Piki

      Nije toliko rat unistio srpski narod, koliko Dodik.

      • Vlado

        Na nasu veliku zalost, potpuno se slazem sa tvojim komentarom.