Hibrid teleskopa i fotoaparata može od svakoga da napravi astrofotografa

Kompanija Vaonis je prošle godine predstavila astrofotografski sistem po imenu Stellina, koji je bio skup i pomalo glomazan i definitivno nije bio za svakoga.

Međutim, najnoviji hibrid fotoaparata i teleskopa ove kompanije po imenu Vespera nudi dosta istih funkcija kao i Stellina za četvrtinu cene: 1.000 dolara.

Vaonis želi da „unese revoluciju u svet amaterske astronomije“ a Vespera bi trebalo da predstavlja sledeći korak ka tom cilju.

Sa težinom od svega 5 kilograma, Vespera donosi kombinaciju optike, elektronie i visokoprecizne mehanike u proizvodu kojim se upravlja preko aplikacije.

Rezultat je uređaj koji ima dosta pristupačniju cenu od modela Stellina koji košta 4.000 dolara.

Vesperu pokreće IMX462 Sony senzor veličine 1/2,9 inča koji je optimizovan za rad u uslovima slabog osvetljenja.

Ovaj Sony senzor je prvobitno razvijen za nadzor, inspekciju i fabričku automatizaciju i ima rezoluciju od 1920×1080 piksela.

U kompaniji Vaonis kažu da su razvili sopstvenu elektronsku karticu kako bi obezbedili valjanu optimizaciju i rasipanje toplote kako bi se maksimizirale performanse.

Vespera kombinuje prateću aplikaciju i GPS usluge sa vašeg uređaja kako bi vam ponudila personalizovane predloge za astronomske objekte.

Aplikacija ima katalog od preko 500 objekata i pomoći će vam da nađete, posmatrate i fotografišete te nebeske subjekte na osnovu vaše lokacije, pritom automatski uračunavajući okretanje zemlje.

Kombinacija teleskopa i fotoaparata koji je jednostavan za korišćenje verovatno zvuči primamljivo ljudima koji nemaju sredstva ili znanje da nabave posebnu, profi astronomsku postavku.

Vespera, i prvi model Stellina, nude lakoću korišćenja koja ne postoji u tradicionalnoj astrofotografiji.

Iako slike koje ćete dobiti iz Vespere nisu jednako visokog kvaliteta kao kada biste koristili specijalnu postavku aparata i teleskopa, one su dovoljno dobre da podstaknu astrofotografa u vama ili mogu da posluže kao odličan početni uređaj za radoznalu decu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde