Odbojkašice poljskog Lođa (Shutterstock)
Odbojkašice poljskog Lođa (Shutterstock)

Počinje najbolja odbojka!

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.11.20. | 13:04

Odmah na početku derbi bivših evropskih prvaka

Vreme je za najbolju žensku odbojku posle osam meseci pauze. Danas počinje Liga šampiona za odbojkašice. Po potpuno drugim pravilima i uslovima.

Zbog pandemije korona virusa prošla sezona u Ligi šampiona nije ni završena. A taman je bila došla do četvrtfinalnog plej-ofa i ono najbolje se tek očekivalo.

Izabrane vesti

Nova sezona počinje u potpuno drugačijem sistemu takmičenja: 21 klub je podeljen u pet grupa. Ali neće se igrati po sistemu svako sa svakim kod kuće i na strani. Organizovaće se turniri na kojima će domaćini biti neki od učesnika grupe. Po dva turnira za svaku grupu, što znači da polovina klubova neće odigrati nijedan meč na domaćem terenu dok će polovina biti privilegovana da igra kod kuće. Što može da bude velika prednost iako nema publike.

Prva dva turnira počinju danas u Grupama C i E. Italijanska Novara je domaćin u Grupi E, gde su još ruski Dinamo Kazanj, poljski Hemik i češki Olomuc. Bugarska Marica u Plovdivu dočekuje turski Vakifbank, francuski Miluz i poljski Lođ. Na oba turnira će svako sa svakim odigrati po jedan meč, a onda u januaru, opet po istom sistemu, na još jednom takvom truniru. Posle šest kola na dva turnira, biće napravljena konačna tabela grupe. Pobednici grupa idu direktno u četvrtfinale, kao i tri najbolja drugoplasirana.

U Grupi C je Vakif apsolutni favorit u Plovdivu. Turski gigant je osam puta zaredom igrao makar polufinale Lige šampiona, a 11 puta ukupno ima četiri titule i četiri druga mesta. Sjajni stručnjak Đovani Guideti je napravio imperiju u turskom klubu i stvorio najbolji tim Evrope u ovom veku. Biće mu ovo 13. sezona na klupi Vakifa, a interesantno je da tokom letnjeg prelaznog roka nije ništa menjao. Nije bilo nikakvih bitnih dolazaka ili odlazaka. Srpkinje Milena Rašić i Maja Ognjenović su među glavnim uzdanicama Vakifa uz Amerikanku Barč Hakli, Brazilku Gabrijelu i Šveđanku Hak. Naravno, tu je i plejada turskih reprezentativki...

Poljski Lođ je najkvalitetniji u grupi posle Vakifa i nadaće se da kao jedan od najboljih drugoplasiranih može u četvrtfinale, dok Marica i Miluz imaju mlade timove koji ciljaju iznenađenje. Francuskinje su uzdaju u odličnu Elen Kazot, dok domaćin Marica nade polaže u talentovanu 18-godišnju Aleksandru Milanovu kojoj predviđaju sjajnu karijeru.

U Grupi E je favorit – ujedno i domaćin – Novara. Nekadašnji šampiona Evrope možda više nije u najužem krugu favorita za titulu, ali grupu bi trebalo da prođe bez većih problema. Novara je mnogo toga promenila tokom leta. Trener Barbolini je otišao u Kazalmađore, a zamenio ga je Stefano Lavarini koji nije toliko zvučno i uspešno ime. Ekipu su letos napustile prve zvezde Stefana Veljković, Jovana Brakočević i Elica Vasileva. Ostale su Henkokova, Bosetijeva, Kirikelova i pridodata im je najbolja belgijska odbojkašica Brit Herbots.

Najveća konkurencija Novari će biti ruski Dinamo Kazanj. Nekadašnji prvak Evrope i sveta za vreme vladavine Jekaterine Gamove polako se vraća u vrh posle odlaska u penziju legendarne ruske odbojkašice. Dinamo je prošle sezone u Rusiji uzeo duplu krunu prvi put posle odlaska Gamove i najavio da opet ima moćan tim. Ključnu ulogu je odigrala sjajna Hrvatica Samanta Fabris. Ovog leta je došla i Meksikanka Samanta Brisio, koja je zamenila Betaniju de la Kruz, a tu je i nekolicina odličnih ruskih igračica. Dinamo će biti velika pretnja Novari.

Ozbiljne nade o jednom od prva dva mesta gaji i poljski Hemik koji je letos doveo Jovanu Brakočević i Anješku Kakolevsku kao velika imena iz italijanske Serije A. Prošle sezone je Hemik igrao odlično, zadržao je skoro ceo taj tim i dodao im pomenuta dva pojačanja, tako da su ambicije veće.

Aposlutni autsajder u grupi je češki Olomuc, koji će teško do neke pobede. Letos su kao najveće pojačanje doveli Hrvaticu Katarinu Pilepić, ali skroman je to tim da bi se suprotstavio Novari, Dinamu i Hemiku.

Večerašnji derbi između Novare i Dinama će odrediti mnogo toga, iako ima još jedan turnir sa istim učesnicima u februaru.

Najbitnije je da se najbolja ženska odbojka vratila. Preostale tri grupe se igraju narednog meseca, pa ćemo tom prilikom i više o njima.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

GRUPA C

17.00: (10,9) Lođ - Vakifbank (1,01)

19.30: (2,55) Marica - Miluz (1,45)


GRUPA E

17.30: (1,50) Novara - Dinamo Kazanj (2,41)

20.30: (6,80) Olomuc - Hemik (1,07)



tagovi

Liga šampiona za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara