');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

NAJMOĆNIJA ŽENA RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE Vozi "mercedes", gradi luksuzne komplekse, a ovako je stekla OGROMNO BOGATSTVO

Dom moštiju svete Matrone Moskovske, manastir Pokrovski u ruskoj prestonici popularno je mesto hodočašća koje svakodnevno posećuje hiljade ljudi. Od devedesetih godina manastirom upravlja mati Feofanija koja se letos našla na udaru kritika kada su istraživački novinari otkrili da se vozi u skupocenoj limuzini "mercedes".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Feofanija Foto: Profimedia
Feofanija

Sada je nova istraga "Otvorenih medija“ otkrila da je Feofanijina porodica dobro okoristila kulta svete Matrone, zarađujući novac od ikona, crkvenog posuđa i suvenira. Štaviše, sama Feofanija je bila direktno uključena u popularizaciju kulta ove svetice, nakon čega je manastir Pokrovski postao najbogatiji samostan Ruske pravoslavne crkve.

Mati Feofanija, čije je pravno ime Olga Miskina, postala je igumanija manastira Pokrovski 1995. godine, kada je imala 30 godina. Manastir je vraćen Ruskoj pravoslavnoj crkvi manje od godinu dana ranije, a gotovo svu njegovu imovinu zauzeli su stanari. U godinama koje su usledile, Feofanija je uspela da iseli sve zakupce i u potpunosti nastavi manastirske verske aktivnosti.

Za prikupljanje sredstava za obnovu manastira bio je potreban sopstveni svetac koji bi privukao hodočasnike. Zato je krajem devedesetih Feofanija počela da traži kanonizaciju blažene Matrone Nikonove, a za to se izborila tako što je patrijarhu Alekseju II pričala da su joj molitve Matroni pomogle u obnavljanju manastira.

Iako 1997. godine Sinodska komisija za kanonizaciju Ruske pravoslavne crkve nije našla razloge za kanonizaciju Matrone, njeni posmrtni ostaci su godinu dana kasnije prebačeni u manastir Pokrovski, a godinu dana nakon toga je dobila status lokalno poštovanog moskovskog sveca. Matrona je konačno proglašena svetom nakon drugog apela 2004. godine. Posle toga Feofanija je započela kampanju da što više pravoslavnih vernika obavesti o kultu svete Matrone, a na zahtev manastira Pokrovski počeli su da proizvode audio materijali i filmovi o čudima koja je izvodila ova svetica, kao i knjige o njenom životu, uključujući i one za decu.

Foto: Profimedia

Vremenom je Matrona postala jedan od najcenjenijih svetaca u Rusiji - hiljade hodočasnika počele su da dolaze u manastir Pokrovski da se klanjaju njenim moštima i ubrzo je to postao najbogatiji manastir Ruske pravoslavne crkve.

- Posao sa relikvijama je veliki posao. I što je najvažnije, niko to ne može da izbroji koliko ima donacija, koliko zapravo dobija manastir i koliko zvanično prebacuje u Patrijaršiju. To nigde nije objavljeno - rekao je jedan velikodostojnik Ruske pravoslavne crkve, a prenosi "Meduza njuz".

Ove godine je protođakon Andrej Кuraev procenio da je mesečni prihod manastira Pokrovski čak pola miliona dolara.

U pozadini svog finansijskog uspeha, manastir je počeo da stiče sve veću imovinu. Feofanija je izgradila hotel sa pet zvezdica u blizini samostana, kao i fitnes centar i kompleks kupatila. A manastir je više puta pokušavao da preuzme imovinu iz Taganskog parka, koji je osnovan tridesedih godina na mestu nekadašnjeg manastirskog groblja.

Osim donacija, značajan deo prihoda manastira donosi i prodaja suvenira - pored crkvene literature i posuđa, prodavnice crkvenih poklona prodaju i svetovnu robu pod markom "Pokrovski“, poput čokolade i anticelulit sapuna. Većina ovih proizvoda pravi se u radionicama u gradovima Jaroslav i Sergijev Posad u kojima žive Feofanijina braća Pavel i Arkadij Miskin. Članovi porodice igumanije takođe poseduju nekoliko luksuznih vikendica, prodavnica i hotelskih kompleksa u Sergijevom Posadu.

Pročitajte još

Letos je otkriveno da je Feofanija ima "Mercedes-Benc" S klase, luksuzno vozilo koje je platila više od 125.500 američkih dolara. Priča je dospela u centar pažnje nakon što joj je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Кiril dao svoj "blagoslov“ da proda automobil i novac donira u dobrotvorne svrhe. Učinila je upravo to i sada vozi skromniji "Mercedes GLA", terenac sa početnom cenom od oko 36.700 dolara.

Izvori u crkvenim krugovima nazivaju Feofaniju najmoćnijom i najbogatijom ženom Ruske pravoslavne crkve.

- Ali ovo je još uvek pravoslavna crkva, pa se uticaj žene u njoj ne meri njenom sposobnošću da nešto glasno kaže, već njenom sposobnošću da postigne ono što naumi. Patrijarh blagosilja bilo koji poduhvat Feofanije, a njih dvoje su sve više povezani na "poslovnom“ planu - dozvolio joj je da sagradi hotel u manastiru, stvori svoje poljoprivredno gazdinstvo i praktično celu porodicu obezbedi zarađujući na kultu svete Matrone koji je sama stvorila - objašnjava jedan od izvora "Otvorenih medija".