Vesti

0

Nezavisnost: Država frilenserima da reguliše status, pa da ih oporezuje

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Nezavisnost: Država frilenserima da reguliše status, pa da ih oporezuje

Izvor: Foto: pixabay.com

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković ocenio je da je taj zahtev "potpuno opravdan", jer kako je naveo u saopštenju "retroaktivnim oporezivanjem radnika na internetu od 1. januara 2016. do danas, bili bi dužni da plate i po 15.000 evra, što je ne samo neshvatiljivo već i nerealno".

Stojiljković je dodao da je Srbija dužna da te radnike "prvenstveno uvede u radnopravni sistem", nakon čega bi bila definisana i njihova prava i obaveze.

"Ti radnici se ne protive oporezivanju, ali traže da to bude na pravedan i transparentan način koji bi bio prilagođen takvoj vrsti posla", kazao je Stojiljković i dodao da tih radnika ima više od 100.000 u Srbiji.

On je naveo da je Srbija 10. zemlja u svetu po broju radnika na internetu, ali da ih Zakon o radu "i dalje ne prepoznaje", pa nemaju socijalnu zaštitu, kao što su pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, kao ni zaštitu od otkaza i mobinga, jer "ne mogu da sklope ugovor o radu kako bi zaštitili njihova radna prava".

Prema njegovim rečima, ti radnici su pronašli poslove na internetu i ostali da žive u Srbiji, gde "troše taj novac koji zarađuju. To ne može i ne sme da se ignoriše".

Kako je saopšteno, Udruženje radnika na internetu (URI) osnovano je odmah nakon saznanja o iznenadnoj odluci Ministarstva finansija da Poreska uprava započne masovno oporezivanje ukupnih prihoda radnika na internetu - retroaktivno za poslednjih pet godina i sa zateznim kamatama do 80 odsto.

URI se obratio sindikatu "Nezavisnost" i zatražio pomoć ne bi li se to oporezivanje obustavilo, dok se ne definiše pravni status radnika na internetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR