Najnovije vesti
Vesti Svet
MISTERIOZNI NESTANAK KIMOVOG BOGATOG NEĆAKA Zatražio je azil, a onda je po njega došla CIA i sada mu se GUBI SVAKI TRAG

MISTERIOZNI NESTANAK KIMOVOG BOGATOG NEĆAKA Zatražio je azil, a onda je po njega došla CIA i sada mu se GUBI SVAKI TRAG

Posle nestanka Kim Han Sola, sinovca Kim Džong Una, pojavile su se vesti da ga je uhapsila CIA. Han Sol je sin brata severnokorejskog lidera Kim Džong Nama, koji je, po nalogu Kim Džong Una, 2017. ubijen nervnim gasom. Pre nego što je nestao, Han Sol je navodno zatražio azil u Amsterdamu u Holandiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kim jong un han sol kombo RAS EPA Yonhap, EPA KCNA Foto: Yonhap, KCNA / EPA;
kim jong un han sol kombo RAS EPA Yonhap, EPA KCNA

Sudeći prema fotografijama na društvenim mrežama, na kojima nosi Armanijeva odela i Gučijevu obuću, dvadesetpetogodišnji Han Sol je živeo u luksuzu i rasipnički. To potvrđuje i Adrijan Hong, vođa ilegalnog pokreta “Slobodni Čoson”, čiji je cilj rušenje vlasti u Severnoj Koreji, a koji je izjavio da “nikad nisam sreo momka koji je toliko bogat”.

Kim Han Sol
Foto: Yonhap / EPA;
Kim Han Sol

- Kim Džong Nam je tokom života sklonio ogromnu svotu novca – rekao je on, a prenosi meaww.com. Han Sol se obratio organizaciji za pomoć kada je policija koja je čuvala njegovu kuću u Makau (specijalna administrativna oblast Narodne Republike Kine) nestala posle smrti njegovog oca.

Tri meseca kasnije, Han Sol je na Jutjub postavio snimak u kome je zahvalio civilnoj odbrani organizacije “Čeolima”, koja je kasnije promenila naziv u “Slobodni Čoson”, vladama Holandije, SAD, Kine i još jedne neimenovane države. Suki Kim, autor članka u “Njujorkeru” o pokretu i Kim Han Solu, piše da mnogi smatraju da je sinovac trebalo da nasledi pokojnog Velikog vođu, što ga čini dragocenim sredstvom pritiska za one koji ga drže.

Pročitajte još

Adrijan Hong je ranije stupio u vezu s Kristoferom Anom, bivšim američkim marincem i članom organizacije “Slobodni Čoson”, kako bi dočekao Han Sola i njegovu porodicu na aerodromu u Tajpeju. An je ispratio porodicu u privatni laundž, gde su proveli 18 sati. Posle dugog čekanja, Hong je pozvao Ana i obavestio ga da je jedna zemlja pristala da primi Han Sola, pa je An kupio tri karte kako bi porodica iz Tajpeja otputovala na aerodrom Shiphol, u okolini Amsterdama.

Službenici koji su kontrolisali pasoše na gejtu zabranili su mu, međutim, da se ukrca u avion, ne navodeći razlog, mada je jedan od njih primetio: - Vrlo dobro znate zašto ne možete da uđete. Porodica se vratila u čekaonicu da bi se posle nekoliko sati pojavila dva agenta CIA – Amerikanac korejskog porekla po imenu Ves i stariji belac - koji su tražli da razgovaraju sa Han Solom, na šta je An savetovao Han Solu da ne razgovara ni sa kim sve dok mu ne objasne šta se događa.

Sledećeg dana pojavili su se novi službenici na aerodromu da bi pomogli porodici da se ukrca u avion, ali je Ves rekao da će on pratiti Han Sola, što je zabrinulo Ana.

"Za svaki slučaj" snimio je Han Sola pre nego što je otišao, i to je poslednji snimak Kim Han Sola za koji se zna. Posle toga se njemu i porodici gubi svaki trag. Poslednja vest o Han Solu bio je telefonski poziv Adrijanu Hongu, kada je Han Sol rekao da je porodica odvedena u hotel na aerodromu umesto da budu pušteni u avion.

Kada je Hong poslao pripadnike organizacije i advokata u hotel da bi se sastali sa Han Solom, ni njega, niti bilo koga od njegove porodice nije bilo. CIA nije komentarisala slučaj.

Pojedini mediji navode da ga je CIA odvela u "zaštitni pritvor".

VIDEO: Sestra Kim Džong Una