VIDEO: Serija o šahistkinji najgledanija na Netfliksu

Otkako se pojavio, ljudi ne prestaju da pričaju o novom Netfliksovom hitu, hvaljenoj mini-seriji "The Queen's Gambit". Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netfliksova objava da je "šahovsko čudo" najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.
Serija je emitovana u svim državama, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mestu u 63).
 
U isto vreme, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom jer ih je Netfliks sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike provere jer je ova kompanija poznata po sumnjivim brojkama.
 
No, velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Gugl pokazuje da je pretraga "kako igrati šah" porasla za 250 odsto, a roman prema kom je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.
 
Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Voltera Tevisa, smeštena je u 50-e i 60-e godine prošlog veka i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistkinje Bet Harmon, devojčice usvojene iz sirotišta u Kentakiju, u svetu šaha rezervisanom za muškarce.
 
Upečatljiv performans glavne glumice Anje Tejlor-Džoj i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od bokserskih mečeva opčinili su gledaoce pa je serija, objavljena krajem oktobra, postala apsolutni hit.
 
Impresionirani su i ljubitelji šaha što je očito po objavi brojnih članaka u specijalizovanim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.
 
"To je najbolje što sam video o šahu", rekao je francuski velemajstor Anthony Wirig. 
 
Isto misli i predsednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly koji hvali njenu realnost i stvarne šahovske partije. 
 
  • Sonja

    12.07.2022 21:03
    Serija koja ostavlja bez daha!
    Najbolja serija ikada!Gluma, izabrani glumci, napetost i istinitost- besprekorno uraden zvuk!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.