Aktuelno

Izložba radova Željke Mićanović Miljković
24.11.2020. - 01.12.2020.

Izložba radova Željke Mićanović Miljković


Izložba crteža, instalacija i radova od porcelana, autorke Željke Mićanović Miljković biće svečano je otvorena u četvrtak, 19. novembra, od 19. časova u beogradskoj Galeriji `73 (Požeška 83 a).

 

Izložbenu postavku koja nosi naziv „U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarsnost“, čine radovi nastali u poslednje tri godine,  a deo su njenog doktorskog umetničkog projekta na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.
O umetničkom stvaralaštvu Željke Mićanović Miljković, važnosti prostora, veze arhitekture i pozorišta, u tekstu za katalog dr Radivoje Dindulović, između ostalog je istakao: „Rad Željke Mićanović Miljković složen je i višeznačan, dotiče različite stvaralačke oblasti i medije, polazeći od ilustracije ili umetničke knjige, preko promišljanja  prostora i fizičke strukture u njemu, do događaja za koji je prostor kreiran, ili koji će se u prostoru spontano desiti. Za nju je odnos između teksta, prostora i događaja jednako važan kao i struktura odnosa koju izvođači grade među sobom. Istovremeno, nju zanima odnos koji događaj uspostavlja sa publikom i uloga publike koju događaj može da izgradi. Na sasvim specifičan način, ona traži i artikuliše vezu između arhitekture i pozorišta: „pozorišta, kroz prisustvo ljudi i njihovih odnosa, a arhitekture kroz odgovarajuće korišćenje scenskih elemenata“. Među tim elementima prozor ima ključno i određujuće mesto. Naoko paradoksalno, Željka Mićanović Miljković pozorišne portale (dakle, vrata) transformiše intuitivno, ali sasvim tačno u prozore, kroz koje, naravno (kao i u pozorištu) nije moguće proći, ali kroz koje ona posmatra, kako je pisao Zola, „isečak života“. Tačnije, isečke životâ koje je sa pažnjom, strašću i specifičnom poetikom ispitivala i ispituje kroz crtež, sliku, projekciju, instalaciju…“

Željka Mićanović Miljković rođena je u Tuzli, a nakon Beograda, u kome je završila gimnaziju, studije je nastavila u Maćerati - Italija, gde je 2008. diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, na katedri Umetničke grafike. 2009. godine, u Rimu je završila Master studije na Evropskom institutu za dizajn, na odseku Show Stylist. Od 2010. godine vodi  umetnički atelje Prozor koji sada postoji virtuelno, a paralelno s njim razvija i brend ŽeM, kome je akcenat na objektima primenjene umetnosti. Redovni je član ULUPUDS-a od 2009. godine. Na završnoj je godini doktorskih studija na FTN-a u Novom Sadu, odsek Scenski dizajn. Izlaže u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 1. decembra 2020. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, koje će biti emitovano putem live streama na FB stranici  Galerije`73.

 

objavljeno24.11.2020.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.