OPADA BROJ OBOLELIH OD KORONE U ITALIJI: Mere daju razultate, veruje se da će se broj zaraženih prepoloviti do Božića
Foto: Profimedia/Duilio Piaggesi/IPA/Sipa Press

pandemija

OPADA BROJ OBOLELIH OD KORONE U ITALIJI: Mere daju razultate, veruje se da će se broj zaraženih prepoloviti do Božića

Planeta -

Broj preminulih od posledica kovida-19 u Italiji, 11 meseci od početka pandemije, premašio je 50.000 hiljada, a samo u poslednja 24 sata uvećan je za 630 novih žrtava zaraze, piše agencija Ansa.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije je milion i 400 hiljada.

Poslednjih deset dana opada broj novozaraženih, a stručnjaci tumače da je to rezultat strogih anti-kovid mera koje je nametnula vlada premijera Đuzepea Kontea.

Profesor fizike Univerziteta u Trentu Roberto Batiston rekao je da će između 26. i 27. novembra u Italiji novi talas zaraze korona virusom dostići vrhunac, a da će se broj zaraženih, kojih trenutno ima 830 hiljade, prepoloviti do Bozića.

Prema matematičkom računu razvoja pandemije, dostignut je vrhunac hospitalizivanih pacijenata u italijanskim bolnicama, kojih je ukupno 38.200.

Naučni savetnik ministra za zdravstvo, profesor Valter Ričardi, rekao je da je neophodno i dalje maksimalno ograničiti kretanje, još najmanje jedan mesec, da bi se sačuvali rezultati koji su postignuti primenom anti-kovid mera ograničenja.

Ričardi je, kako piše list "Hafington Post" istakao da je pritisak pacijenata na bolnice još veliki, da je samo u jednom mesecu 27 hiljada medicinskog osoblja zaraženo ili 900 osoba dnevno, te da je neophodno pridržavati se mera ograničenja da bi se izbeglo pogoršavanje ili situacija u kojoj, zbog zaraze medicinskog osoblja, neće biti onih koji će lečiti obolele.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja