Ministarstvo šalje inspekciju u školu zbog kažnjavanja nastavnice koja nije sprečila da se učenici rukuju

Ministarstvo prosvete poslaće prosvetnu inspekciju u OŠ "Ljubica Jovanović Radosavljević" u mestu Podvrška kod Kladova, rečeno je Danasu u tom ministarstvu.
Ministarstvo šalje inspekciju u školu zbog kažnjavanja nastavnice koja nije sprečila da se učenici rukuju
Foto: Pixabay
Inspekcija će posetiti školu nakon što je ovaj list objavio da je nastavnica srpskog jezika Marina Milosavljević kažnjena odbijanjem 20 odsto od plate tri meseca, jer tokom dežurstva na velikom nije sprečila učenike da se rukuju.
 
U kom tačno dokumentu piše da je obaveza nastavnika da spreči fizički kontakt učenika na školskom odmoru, pitanje je na koje ovaj list nije dobio  odgovor ni iz Ministarstva prosvete, ni iz Školske uprave Zaječar, niti od direktorke OŠ "Ljubica Jovanović Radosavljević" Dragane Dumitrašković.
 
Iz sindikata poručuju da eksplicitne odredbe o tome nema, te da je ovaj slučaj samo primer šta sve mogu da rade osioni direktori škola.
 
U Preporukama za prevenciju kovida 19 u školskoj sredini, koje je izradio Institut "Batut" postoji deo koji se odnosi na održavanje fizičke distance na odmoru, ali u njemu nije navedeno da je nastavnik odgovoran ako se učenici jedni drugima približe, niti da je to osnov za bilo kakvo kažnjavanje.
 
"U periodu neposredno pre i posle nastave i između školskih časova (mali i veliki odmor) u školi i dvorištu škole ne stvarati gužve. Održavanje fizičke distance među učenicima neophodno je i tokom malog i tokom velikog odmora. Preporučuje se da učenici provode veliki odmor na otvorenom (u školskom dvorištu) kada god to vremenske prilike dozvoljavaju", piše u preporukama koje se, međutim, u mnogim školama ne sprovode.
 
Kako saznaje Danas, Opštinski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika u Kladovu obratiće se Ministarstvu prosvete i zatražiti razjašnjenje šta su sve obaveze nastavnika i na koji način treba da se ponašaju u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kako bi se izbegla mogućnost da se u nekoj školi ponovi to što se desilo njihovoj koleginici.
 
Nastavnici iz cele Srbije već nekoliko dana uplaćuju simbolične sume na račun Marine Milosavljević kako bi joj nadomestili smanjenje plate. U komentarima na društvenim mrežama mnogi predlažu da tuži školu i direktorku, a neki se pitaju zašto sindikat nije stao u njenu zaštitu.
 
Prema saznanjima Danasa, u OŠ "Ljubica Jovanović Radosavljević" školski sindikat već neko vreme nije aktivan, a Milosavljević se nije obraćala opštinskom odboru.
 
Za ovaj događaj, koji se desio u septembru, javnost ne bi ni saznala da neko nije objavio rešenje direktorke na društvenim mrežama, verovatno iz namere da pomogne nastavnici.
  • Nnmn

    25.11.2020 07:51
    Sramota
    Sram Vas bilo ....kaznjavate nastavnicu a dozvolite da na sahrani Irineja koji je imao skoro sto godina lizu istu kasiku i tu ne vazi okupljanje vise od pet osoba .... kaznjavate nastavnicu koja je u ludilu kao i mi svi ostali nebitan narod za nasu drzavu ....povraca mi se od drzave i njenih pravila koja za nekog vaze a za nekog ne... FUUJ
  • Majka

    24.11.2020 17:52
    Jadna nastavnica sad i ona kriva .
  • Milanče

    24.11.2020 17:08
    neverovatno
    Totalno su se pobrkale vrednosti i norme. Na jednoj strani javašluk a na drugoj treniranje strogoće. Pa ko je ovde lud?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija